Veszprém

2016.12.14. 16:32

Nemzetiségi programok novemberben a Lovassyban

2016 novembere nagyon sok programot jelentett a Lovassy László Gimnázium nemzetiségi tagozatán.

olvasói

Alig ért véget az őszi szünet, máris készültünk a „Wanderbündel”, a „Vándorbatyu” fogadására. A batyu a magyarországi németek két XX. századi traumájára emlékeztet. Egyrészt a Szovjetunióba hurcolt emberekre, akik ott végeztek kényszermunkát (malenkij robot), másrészt az 1946–48 között elűzött 220 000 magyar állampolgárra, akiket megfosztottak nemcsak a javaiktól, de hazájuktól is.

A Somberekről útra indított batyu nemcsak a történelmi igazságtalanság, elhurcolás, vagyonelkobzás és teljes jogfosztás, hanem a múlt őszinte feltárásának és az emlékezet megőrzésének is a szimbólumává vált. A november 10-én tartott zárórendezvényen megjelentek a Lovassy polgárai mellett a környező települések német nemzetiségi önkormányzatai, általános iskolás kollégák és diákok.

A műsorban a Bankó Mónika tanárnő által irányított német nemzetiségi kórus mellett Pálfi Zsófia mondott verset, valamint Cziráki Bálint harmonikakíséretére két pár táncát láthatták a megjelentek. Schultz Zoltán intézményvezető gondolatai között családi érintettségét is említette, Schindler László intézményegység-vezető pedig az események történeti háttere mellett az egyéni sorsokra, szenvedésekre hívta fel a figyelmet. Eich Mária tanárnő az alkalomra kiírt pályázat munkáit értékelte.

November 15-én délután 55 fő utazott Szekszárdra a Német Színházba (Deutsche Bühne). A felújított színházban Lessing A Bölcs Nathan című drámáját nézte meg a jórészt az iskola tanulóiból álló közönség. Az utazást és belépőket a Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration (Bajorország szociális, munka-, család- és integrációügyi minisztériuma) támogatta. A felvilágosodás máig is aktuális gondolatait a modern rendezésben is jól meg lehetett érteni.

November 25-én a hagyományos svábbállal zárult a novemberi programsorozat. Az iskola tornatermében a rövid műsor után a látványos nyitótánc következett 29 pár előadásában. Az este hátralévő részében együtt szórakoztak szülők, diákok és tanárok. Az elmaradhatatlan „kalapos tánc” tovább fokozta az amúgy is jó hangulatot. Zenéről a városlődi Johann’s Kapelle gondoskodott.

Nagyon köszönjük a támogatóinknak!

A novemberi bő három hét a napi iskolai feladatok mellett sok energiát és időt vett igénybe, nagyon komoly szervezési feladatokat jelentett. Köszönjük minden szereplőnek, közreműködőnek a munkát és a részvételt. Véleményem szerint a fenti rendezvények révén több tekintetben gazdagodtunk. Ez a gazdagodás nemcsak tantárgyi ismereteket, hanem sok emberi értéket is jelent (tolerancia, a másik megbecsülése, elfogadása, kooperációs együttműködés ).

A programsorozatról az iskola honlapja szolgál több információval. Aki szeretné ezeket is megismerni, nyissa meg a lovassy.hu honlapot.

Schindler László
intézményegység-vezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!