Veszprém

2015.10.29. 20:06

Nem működik a komposztáló? – Kétmillió forintba kerülne kiüríteni

Veszprém – Nagyjából két évvel ezelőtt az önkormányzat által hasznosításra átadott kiskertek visszavételével zöldhulladék-tárolókat, egyben komposztálókat építtetett a városüzemeltetési iroda Veszprémben a Kisfaludy Sándor utca végénél kezdődő területen.

Balogh Ákos

A komposztáló végül a nem rendeltetésszerű használatból eredően veszélyes hulladékkal telt meg. Kiürítési és ártalmatlanítási költsége mára elérte a kétmillió forintot. Az önkormányzat azt ígéri, az elszállításról mielőbb gondoskodni fognak.

Bár a város szélén kevesen járnak, a környékbelieket és a kertet művelőket zavarja a városüzemeltetési iroda által körülbelül két éve épített zöldhulladék-tároló, komposztáló helyek túltelítődése. A probléma abból fakad, mondja a városüzemeltetési iroda, hogy tapasztalatunk szerint idővel a közeli garázstelepről számtalan oda nem illő lom, műanyag kanna, autógumi, alkatrész, festékesdoboz és sok egyéb holmi került a kerti zöldhulladékok közé, így veszélyes hulladékká vált a komposztálóban felgyülemlő anyag.

A Napló érdeklődésére elmondták azt is, tavaly egymillió forintot meghaladó összegért szállíttatták el és ártalmatlanították a szemetet, a jelenlegi állapotok felszámolására pedig immáron több mint kétmillió forintot kellene költeni. Mint mondják: erről az önkormányzat mielőbb gondoskodni fog.

A hatalmas szemétkupac miatt sajnos bebizonyosodott, hogy a beruházás nem tudja betölteni tervezett funkcióját, a gyűjtőpont további létjogosultságát felülvizsgálják és eszerint hozzák meg a jövőjével kapcsolatos döntéseket – mondják.

Emellett felhívják a lakosság figyelmét az ingyenesen igényelhető őszi zöldhulladék gyűjtési akció házhoz menő rendszerére, melynek során a szolgáltató a lakásoktól térítésmentesen elviszi a keletkezett kerti hulladékot, lombot, gallyakat. Kérik, hogy minél több veszprémi éljen ezzel a lehetőséggel saját környezetük és az esztétikus városkép megőrzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!