Veszprém

2015.07.07. 19:13

Nem inzultálnak - Vállalkozásbarát fogyasztóvédelem

Veszprém (tt) A választások óta a fogyasztók érdekeit képviselő, ugyanakkor a vállalkozókkal együttműködő fogyasztóvédelmet építenek.

Tremmer Tamás

Minderről Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szólt keddi veszprémi sajtótájékoztatóján. A helyettes államtitkár a fél munkanapját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál töltötte. Megbeszélést folytatott a szervezet vezetőivel és képet kapott a kamara mellett működő békéltető testület munkájáról.

A fogyasztóvédelem területén az elmúlt egy évben több változás történt. A legfontosabb, hogy a választásokat követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül létrejött a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárság. Nem egy büntető hatóságot, hanem kifejezetten a vállalkozókkal együttműködő, vállalkozóbarát fogyasztóvédelmet építenek. Ezért a mottójuk: nem inzultálni, hanem konzultálni.

A kormány a fogyasztó és a vállalkozó között kialakult jogvitába nem szólhat bele, ugyanakkor a kisebb perértékű ügyek esetén a békéltető testület eljárhat. Ezek az eljárások sok esetben a bíróságok munkáját könnyítik. Ámde az elmúlt 15 évben a vállalkozónak nem volt kötelező megjelennie a testület előtt. A fogyasztóvédelmi törvény hétfői módosítása nyomán mindezt a jövőben kötelezővé teszik. A távol maradás szankcióval is sújtható.

Markovszky György, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára és Vasvári Csaba, a békéltető testület elnöke. A látogatás a hétfői törvénymódosítás miatt nem is lehetett volna időszerűbb. Fotó: Penovác Károly

Koszorús László hangsúlyozta, Veszprém megyében a fogyasztóvédelmi statisztikák nagyon kedvezőek, az országos átlag felettiek a mutatók, vagyis a kifogásolási arány alacsony. Pedig idegenforgalmi szempontból kiemelt területről van szó! Olyan vállalkozók működnek a megyében, amelyek rájöttek, érdemes korrekt módon eljárni.

Vasvári Csaba, a békéltető testület elnöke örömét fejezte ki, hogy a testület munkája olyan hangsúlyt kapott, hogy helyettes államtitkár vendéget fogadhattak. A látogatás a hétfői törvénymódosítás miatt nem is lehetett volna időszerűbb. Mindez olyan muníciót ad számukra, hogy még elhivatottabb tudják végezni vállalt feladataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!