Veszprém

2016.12.12. 08:43

Ne halogassuk a jó cselekedeteket!

Veszprém - Sokáig halogattuk, de eljött az ideje, hogy legyőzzük gyengeségeinket, hogy eljussunk ahhoz a célhoz, amit Isten kijelölt a számunkra - mondta Takáts István érsei kancellár a Szent Anna kápolnában vasárnap.

Forgács Ádám

A kancellár a Bencés Diákszövetség Veszprémi Egyetemi Tagozata által szervezett, Adventi gyertyagyújtás elnevezésű vesperáson elmélkedett a közelgő ünnepről. A szentírási olvasmány Izaiás próféta könyvéből szóló részére építette gondolatait: „Kiált egy hang: Készítsetek utat az Úrnak a pusztaságban, egyenes ösvényt a sivatagban Istenünknek. Minden völgy emelkedjék föl, minden hegy süllyedjen le, legyen simává, ami göröngyös, egyenessé, ami egyenetlen. Akkor eljön majd az Úr, meglátja majd minden ember”.

- Lelkünk domborzati tájain kell elvégeznünk azt a munkát, amin keresztül majd Isten megérkezhet hozzánk, s az öröm valóság lehet. Egyenessé tenni az ösvényeket! –ez annyit jelent, hogy nem kerülgetni, nem a könnyebb utat választani! Lelkünk domborzatain bizony van egy-két szikla, szálfa, amit sokszor kerülgettünk, de most szeretnénk nekiállni és egyenessé tenni lelkünk ösvényeit. Ráébredünk, hogy lenne mit tennünk: kapcsolatainkat rendbe hozni, vagy valami nagy dolgot, amit eddig halogattunk, kerültük – magyarázta az atya.

Kiss Domonkos OSB tihanyi szerzetes és Takáts István érseki kancellár

Azzal folytatta: a szakadékokat fel kell tölteni, mondja Izaiás. Emberi kapcsolatainkban is vannak szakadékok, generációk, vagy más vallásúak között – állapította meg Takáts István. Mint mondta, a két sziklafal közel van egymáshoz, köztük a szakadék mégis mély. Az adventi időszakban próbáljuk elérni, hogy emberi kapcsolatainkban ne csak közel legyünk, hanem megérkezzünk is meg egymáshoz.

Előítélet hegyek emelkednek előttünk, s azokat, akiket Isten ajándékul adott nekünk, nem vesszük észre ezen hegyek miatt – folytatta az atya.

- A göröngyöset tegyük simává: milyen jó lenne lelkünk domborzati tájain felismeri a megrögzött hibákat, amik már az utunk elején elakasztanak minket. Valakinek a  tétovaság, a bátortalanság, másnak a hirtelen természete nem engedi megszületni a jót. Milyen jó lenne az öröm hetében előkészíteni mások számára is az örömet úgy, hogy gyengeségeinken erőt veszünk, s a göröngyös utat simává tesszük magunk és mások számára – elmélkedett Takáts István.

Halogattunk sokat, de elérkezett az idő, hogy a göröngyös utat simává tegyük, a mély szakadékokat feltöltsük, gyengeségeinket legyőzzük,  hogy közelebb jussunk a célhoz, amelyet számunkra Isten kijelölt – összegezte végül az érseki kancellár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!