Veszprém

2016.05.10. 20:15

Napelemek a panelen

Veszprém - Nyolcvannégy napelem, mérésfigyelő rendszer - a legmodernebb eszközöket használták fel a Rózsa út 48-as számú társasház korszerűsítéséhez. A fejlesztések megtérülését hamar érezték a házban.

Kutasi Zsófia

Lechner András, a társasház közös képviselője elmondta, Horváth Gyöngyi közös képviselővel együtt kezdte el a tervezést, a fejlesztésekkel lépésről lépésre haladtak. 2003-tól pályáztak többek között a napkollektorok telepítésére, melyek a vízmelegítéshez járulnak hozzá. Ezeket az eszközöket a tetőn helyezték el, majd az épület több oldalát leszigetelték, nyílászárókat cseréltek, felújították a kazánt, a liftet, a ház külső világítását ledes izzókra cserélték. Tavaly kilencmillió forintból nyolcvannégy napelemet helyeztek el a társasház délnyugati oldalán, ezek áramtermelése biztosítja a külső és a lépcsőház-világítás, a lift, a szellőzőmotorok és a napkollektorok szivattyúinak működését. A házban kicserélték a szellőzőrendszert. A kazán és a napkollektorok működését egy számítógépes távvezérlésű mérésfigyelő és -ellenőrző rendszerrel tudják irányítani.

A közös képviselő elmondta, részben önerőből, részben pályázati forrásból és hitelből fedezik a befektetések kiadásait. Korábban közös költséget nem emeltek, viszont nem is csökkentettek, így a befolyt megtakarítást visszaforgatták a ház felújításába. Jelenleg a közös költség minimális összeggel nőtt, lakásokra vetítve 40 forinttal négyzetméterenként. Lechner András úgy véli, a társasház fejlesztése is olyan, mint egy jó vállalkozás: nem veszik ki a pénzt, hanem visszaforgatják a beruházásokba. A fejlesztések hatását már a kezdetektől érzékelik; míg korábban a gázfogyasztás 101 ezer köbméter volt egy évben, tavaly ez mindössze 43 ezerre csökkent, és még nem értek a fejlesztések végére. Lechner András elmondta, a tapasztalat az, hogy az eszközök hozzák a névleges teljesítményt. A napelemek beruházásának megtérülési ideje kilenc év, azonban huszonöt évig garantált a teljesítményveszteség nélküli működésük, mivel nem tartalmaznak kopó alkatrészeket. A házban hetvenkét lakás van, a közös képviselő elmondta, minden tulajdonossal egyeztetett, a lakók nagy része örül a fejlesztéseknek, amelyek a lakások értékét is növelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!