Veszprém

2015.11.26. 18:29

Mondj nemet az erőszakra! Széleskörű mozgalommal lép fel a Zonta klub a bántalmazás ellen

Veszprém – Olyan világot kell teremtenünk, amelyben nincs helye az erőszaknak – fogalmazott Sulákné Hontai Mária, a veszprémi Zonta klub elnöke a Zonta says no! Mondj nemet az erőszakra! című előadáson a Dózsa György általános iskolában.

Kutasi Zsófia

A veszprémi klub a nemzetközi szervezet Zonta says no! mozgalmához csatlakozott, amely november 25-étől, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjától december 10-éig, az emberi jogok napjáig tart. Az elnök elmondta, a mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a családon belüli, nőket és gyermekeket érintő erőszakra, melyhez a veszprémi zontás hölgyek a felvilágosító előadással kapcsolódtak.

– Fontos, hogy az emberek minél több ismeretet szerezzenek a témáról, és ha hallanak róla, vagy megtapasztalják, akár családon belül vagy a tágabb környezetükben, akkor tudják azt, hova fordulhatnak – fogalmazott Sulákné Hontai Mária.

Az előadó, Péter Katalin rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa a nőket, családokat, gyermekeket érintő erőszakról, a világháló veszélyeiről és azok kivédésének lehetőségeiről beszélt. Elmondta, problémát jelent, hogy az erőszakot a különböző intézmények eltérőképpen definiálják. A bántalmazást a különböző társadalmak eltérőképpen ítélik meg és szankcionálják. Erőszakos tett esetén nemcsak az áldozat, de az egész család érintett. Többféle formájuk létezik az agresszív, mások ellen irányuló cselekedeteknek.

A szakember rávilágított, újabb fogalmak is megjelentek a szakirodalomban, például a mobbing, amely elsősorban a munkahelyi pszichológiai terrort jelenti, valamint a cyberbullying, amely az elektronikus zaklatás a gyerekek körében. Ez utóbbi történhet telefonon, sms-ben vagy e-mailen, közösségi oldalakon. A szakember szerint az erőszakos tettek felderítését nehezíti, hogy az áldozatok sokszor csak a legvégső esetben fordulnak segítségért, a rendőrségre érkező feljelentéseknek a sokszorosa a valós családon belüli, nőket vagy gyerekeket ért bántalmazások száma.

A program a veszprémi Zonta klub és a Dózsa György általános iskola közös rendezvénye volt, melyen közreműködtek a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!