Veszprém

2017.04.28. 11:51

Mindentudó ház az Agórában

A Mindentudó ház programsorozat keretén belül tartott informatív előadást Híres fosszíliák és lelőhelyek címmel Futó János Lóczy Lajos plakettel kitüntetett geológus csütörtökön az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban.

Rieger Zsanett

Előadása elején egy kis Földtörténeti áttekintést adott az érdeklődőknek, ami mint elmondta, sokkal nagyobb időintervallum, mint az emberiség története. Először az óceánok mélyén alakultak ki életformák, amik kénalapú közösségek voltak. Ilyenek voltak például a cianobaktériumokból is álló stromatolitok, amik 3 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki, és képeken szemléltetve is mutatta az előadó a különböző híres fosszíliákat. Megemlítette még a 70 millió évvel ezelőtti eljegesedést, az úgynevezett „Hósapka- Föld” állapotot, ami után a Föld visszamelegedett. Csak ezután jelentek meg többsejtű élőlények, mondta el a geológus. Olyan leleteket említett még, mint a Burgess- palakőzet, a háromkaréjú ősrákok vagy a Pikaia fosszíliák. Egy újabb érdekes és információban gazdag előadást hallgathattak meg az érdeklődők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!