Veszprém

2015.05.06. 14:14

Megnyitották a volt várbörtön helyiségeit

Veszprém – Térben és időben is különleges sétát tehetünk nem mindennapi kiállítási helyszínen – fogalmazott Porga Gyula polgármester.

Kutasi Zsófia

A város vezetője az Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században című kiállítás megnyitóján a volt várbörtön épületében ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az érdeklődőket. Kiemelte, kevés kiállítást övez ekkora érdeklődés, a helyhez több legenda is kötődik.


Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke elmondta, középkori eredetű várfalat és ehhez kapcsolódó épületmaradványokat rejt a huszadik századi beton. A múlt rejtett kincseinek bemutatására is lehetőséget ad az együttműködési megállapodás, melyet a törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum kötött. Ennek köszönhetően nyílt meg a tárlat, melyen látható egy Mindszenty József-emlékszoba, a foglyok életét és a börtön történetét bemutató, a Bakonyi betyárok a pandúrok kezén című tárlat, továbbá megtekintetők a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítés várja a látogatókat.

 

Az állandó kiállítás első egységének átadása után a múzeum októberben nyitja meg az '56-os emlékszobát. A tervek szerint a jövőben rekonstruálják a kivégzőhelyet, látogatható lesz az őrtorony, a törvénykezés történetét is bemutatják a kiállítóhelyen. A megnyitón S. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója, Nagy Károly kanonok és Márfi Gyula érsek is köszöntötte a látogatókat, Szántó Attila, a múzeum megbízott igazgatóhelyettese tárlatvezetést tartott.

A kiállítást csoportosan, szaktárlatvezetéssel lehet látogatni hétfőtől péntekig 9 órától 14 óráig. A minimum tíz fős csoportok indulásának időpontjai: 9, 11 és 14 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!