Veszprém

2015.05.20. 11:22

Megmentett érték - Patinás Szűz Mária-szobor került elő

Felszentelték azt a százévesre becsült Szűz Mária-szobrot, amely az elmúlt hat évtizedet egy vár alatti ingatlan udvarán vészelte át.

Marton Attila

- Két évvel ezelőtt vendégségben jártam a Szent Benedek-hegy lábánál lakó egyik családnál, amikor a csak a belső udvar felől nyitott szoborfülkében megláttam a kegytárgyat - emlékszik vissza Jákói Bernadett helytörténeti kutató. Rögtön tudta, hogy egy különleges Mária-szoborról van szó, ezért minden követ megmozgatott, hogy méltó helyre kerüljön az alkotás.

Márfi Gyula érsek szentelte fel a szobrot, mögötte Szabó Péter, a Kolostorok és Kertek Kft. ügyvezetője, Némedi Lajos alpolgármester és Jákói Bernadett kutató, a kegytárgy felfedezője  (Fotó: Penovác Károly)

A kegytárgyat valószínűsíthetően az 1950-es években távolították el eredeti helyéről, a méltatlan körülmények közül egy veszprémi iparos mentette meg az utókornak, az azonban már kisebbfajta csoda, hogy lényegében sértetlenül átvészelte az elmúlt hat évtizedet. A helytörténész - aki közel 25 éves városi kutatómunkájának egyik legfontosabb eredményeként tekint a szobor megtalálására és sorsának rendezésére - a kegytárgy felfedezése után felvette a kapcsolatot művészettörténészekkel és restaurátorokkal. Fekete Attila kőszobrász-restaurátor megállapította, a mintegy nyolcvan centiméter magas, homokkőből és gipszből készült alkotás az 1910-es vagy az 1920-as években keletkezett, és vélhetően modellszoborként funkcionálhatott, eredeti helye pedig a püspöki palotához tartozó egyházi ingatlan egyike lehetett. Mivel a szobrot magánterületen találta a helytörténeti kutató, az ingatlantulajdonos, Rákosné Gerbovits Teréz jóváhagyása kellett ahhoz, hogy a városnak felajánlják az alkotást.

A kegytárgy felújítási-javítási munkáit Fekete Attila végezte el idén, a Kolostorok és Kertek Kft., valamint az önkormányzat együttműködésével méltó helyre kerülhet a Séd-völgyében, és üdvözölheti a zarándokturistákat. A szobrot a napokban Márfi Gyula veszprémi érsek felszentelte, végleges helye a Séd-völgyi jezsuita templomban lesz.

Jákói Bernadett úgy véli, mivel az ezer éve Szűz Mária tiszteletére felszentelt veszprémvölgyi apácazárda a török vészig állt csak Mária pártfogása alatt, a szobor felszentelésével ismét a Szűzanya oltalma alá kerül a terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!