Veszprém

2016.03.12. 16:05

Megfoghatatlan érzés - Hajós-Balogh János kiállítása nyílt a Várgalériában

Veszprém – Hajós-Balogh János képei a világmindenségről szólnak, a végtelent ábrázolják – mondta Herth Viktória, a Művészetek Háza gyűjteményvezetője, a művész hajdani tanítványa a Várgalériában nyílt kiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

Hajós-Balogh János 1948-ban született Veszprémben. A Lovassy László Gimnáziumban érettségizett, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett biológia-rajz szakos tanári diplomát. Sümegcsehiben, majd a veszprémi Dózsa György általános iskolában tanított. A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kiállításrendező csoportjában három évig dolgozott, egy évtizeden át Balatonalmádi, Vörösberény, Szentkirályszabadja általános iskoláiban tanított. Később dekoratőr, filmnyomással foglalkozó vállalkozó lett. 1989-től Kiskunhalason él.

Régi vágya volt, hogy szülővárosában bemutatkozhasson. Szombaton ezt népes közönség előtt tette, kiállítására sokan látogattak el, zsúfolásig megteltek a Várgaléria termei. Az alkotót Herth Viktória művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe, saját szavaival, illetve a művész vallomásaival, önmagáról vallott gondolataival. A tanítvány szerint tanára aprólékosan kidolgozott képei lendületesek, mozognak, hömpölyögnek. A festmények a világmindenségről szólnak, a végtelent ábrázoljak, felfelé, lefelé és befelé mutatnak, egyszerre misztikusak és földiek. Ugyanakkor játékosak, a humor is jelen van bennük. Képei látványosak, de nemcsak a látvány, hanem a gondolat, az üzenet is fontos. A gondolatokhoz, üzenetekhez különböző színeket, barnát, kéket és lángoló vöröset használ.



Hajós-Balogh János realista festőnek tartja magát, aki elvont képeket fest. Kezdetben úgy próbált festeni, mint van Gogh, szálkás, vonalkás képeket alkotott.

– Úgy szoktam magamra gondolni, hogy igyekszem egy fénykép hitelességével elhitetni a nézővel azt, hogy az, amit lát a képen, az pontosan olyan, mint amilyennek én láttatom. Nem azért választottam a művész pályát, mert valamilyen területen kimagasló képességeim lettek volna, hanem azért, mert belülről kényszerített valami arra, hogy kifejezzem magam, és ettől a kényszertől nem bírtam szabadulni – fogalmazta meg saját művészetéhez való viszonyát. A dekorativitás mögött minden műve erős gondolati tartalommal, karakteres szimbólumrendszerrel rendelkezik. 

Hajós-Balogh János kiállítását Koncz Pál restaurátornak ajánlotta. A megnyitón fia, Koncz Gergő édesapja kedvenc muzsikáját játszotta hegedűn.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!