Veszprém

2015.05.18. 15:55

Még az idén elkészül az onkológiai központ

Veszprém – Még idén befejeződhet az onkológiai központ építése, az első betegeket 2016 elején fogadhatják a regionális centrumban.

Marton Attila

Jól halad az onkológiai centrum építése, a szakemberek már a harmadik szint építésénél tartanak. A mintegy 4300 négyzetméteres létesítményben a sugárterápiás kezeléseket a pinceszinten végzik majd el, a betegfogadás és a járóbetegek ellátása a földszinten, a fekvőbetegek ellátása az emeleten kap helyet, közölte Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Az új épületet zárt folyosóval kötik össze a kórház D és E épületeivel, így a betegek és a dolgozók közvetlenül közlekedhetnek a két létesítmény között. Ez azért is fontos, mert a regionális onkológiai központ tetején létesül majd az új mentőhelikopter-leszálló is, így azokat a betegeket is zárt térben szállíthatják majd.

Már az onkológia harmadik szintjének építésénél járnak a szakemberek, képünkön Kótai Henriett, a kivitelező cég marketingvezetője
Fotó: Nagy Lajos

A kemoterápia és a sebészeti beavatkozás mellett az onkológiai központ elkészültével a sugárterápia is helyben elérhető válik, a két korszerű berendezést várhatóan augusztusban hozzák Veszprémbe. Az épület decemberi befejezése után még le kell zárulnia a próbaüzemnek és a sugárterápiás berendezés bemérésének, mielőtt beteget fogadhatnak. A két berendezés évente 1500 páciens sugárterápiás kezelését teszi lehetővé, mondta a főigazgató, aki arról is beszélt, az épületbe először a kórház klinikai onkológiai osztálya – amelynek az eddigi harminc ágyas kapacitása 62-re bővül – költözik, ezután kezdődik meg a járóbeteg-ellátás működtetése, és legvégül az eszközöket veszik használatba. A daganatos gyermekeken és az agydaganatos betegeken kívül valamennyi rákos megbetegedés komplex ellátását kezelni tudják majd az új központban. A főigazgató elmondta, a kórház munkájáról, a befejezett beruházásokról és az onkológiai központról is lakossági fórumon tájékozódhatnak az érdeklődők május 28-án, csütörtökön 17.30-tól a Csillag teremben.

Ahogyan arról a Naplóban beszámoltunk, év elején egy több mint hat méter mély gödörben helyezték el azt a szarkofágot, amelyben a sugárterápiás berendezések kapnak helyet. A beruházás összköltsége megközelíti az ötmilliárd forintot, amelynek negyven százalékát építkezésre, hatvan százalékát gépek és műszerek beszerzésére fordítják, a sugárterápiás eszközök értéke 1,7 milliárd forint. A megye mintegy 360 ezres lakossága mellett a környező megyékből is fogadnak betegeket, így félmillió embert láthat el az onkológiai központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!