Veszprém

2013.10.22. 10:55

Magyar szentek temploma

Veszprém - Az Ars Sacra fesztivál keretében gazdag programot állított össze, kiállításokat, előadásokat szervezett a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény.

Balla Emőke

Az 1000 éves lengyel-magyar határvidékre, a hallgatag, zord Magas-Tátra és a hiedelmekkel teli Boszorkányok-hegye, a Babia Gora közelébe, Felső-Árva vidékére hívta a látogatókat a kiállítással Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, ahogyan tette ezt a Magyar szentek temploma Oravka (Kisárva) című kötet szerzője, Udvarhelyi Nándor is. Mudrák Attila fotóművész Magyar szentek templomát bemutató fotókiállítását dr. Mail József érseki helynök nyitotta meg, az egybegyűlteket a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Roman Kowalski köszöntötte.

A késő reneszánsz stílusban készült magyar szentek színes arcképcsarnoka egy dél-lengyelországi fatemplomban, a történelmi Árva vármegye területén, Kisárva, Oravka faluban látható. Árva vármegye 1919-ig a Magyar Királyság része volt. A terület az 1920-as trianoni békeszerződés óta tartozik Lengyelországhoz. A kiállítást a magyar-lengyel barátság jegyében rendezték.

- A lengyelek, akik ezer év óta kedves szomszédaink, nagy tiszteletben tartják a templomban látható közös szentjeinket is bemutató festményeket - fogalmaz a szerző. A templom 2000 óta a kulturális világörökség része, a Kárpát-medence legészakabbra fekvő magyar szakrális kulturális emléke, a magyar egyházi művészet egyik legjelentősebb alkotásai.


Sokan vettek részt a Gizella gyűjtemény által szervezett könyvbemutatón és kiállításmegnyitón (Fotó: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény)

 

A kiállításon Mudrák Attila fotóművész művészi műtárgyfotóit mutatta be. Eddigi ismereteink szerint az eredeti fára festett képeket a jezsuita Hevenesi Gábor 1692-ben Nagyszombatban megjelentetett Régi magyar szentség című könyvében szereplő metszetei alapján festették. A könyvben lévő 52 metszetet Johann Sigmund Schott és Johann Jacob Hoffmann bécsi rézmetsző készítette.

A magyar szentek közül a kiállításon bemutattáktöbbek között Szent István királyt, Boldog Gizella királynét, Szent Imre herceget, IV. Béla szentéletű lányát, Margitot, aki a Szent Katalin kolostorban élt és nevelőjét, Boldog Ilona domonkos apácát, Szent István király kortársait, vértanú püspököket, szerzeteseket és az Istvánt szentté avató Szent László királyt, valamint a Keresztelő Szent János életének legjelentősebb mozzanatait ábrázoló műtárgyfotókat

A tárlat vándorkiállításként a veszprémi bemutató után az ország több lengyel kulturális intézményében látható majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!