Veszprém

2017.06.04. 09:10

Közösségi játékra ösztönöznek

Egy évvel ezelőtt alakult veszprémi szervezetben rendhagyó vendégkörrel szervezi tevékenységét a Családi Társasjáték Egyesület.

Jákói Bernadett

A régi mozi épületében minden hónap első szombatján tartott foglalkozásain nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek, baráti közösségek találják meg kulturált, igényes szórakozásaikat.   Társasjáték kedvelők klubjából alakult civil szervezetben fő hangsúly a játék, a társasjátékok szeretete és azok művelése. Kiemelt törekvésük, hogy összetartsák azokat a közös játékra, szórakozásra igényes embereket, akik ismerik és szeretik a modern társasjátékokat, szeretnék másokkal is megismertetni, s legfőképp együtt játszani. A játékszabályok ismerete és azok szigorú követése mellett kipróbálhatják képességeiket, készségeiket, de ami a legfontosabb, hogy önismereti és közösségépítő lehetőségeket biztosít az együtt gondolkodásra is. Mivel minden embernek más a játékigénye, mások is a képességeik, a játékban közreműködés lehetősége. Napjainkra felfejlődött egy olyan társasjáték minőség, ami szórakozást nyújt felnőtt korosztálynak. Ezek elsősorban kihívásként mérhetőek a felnőtt korosztály képességeihez.

Nagyon népszerűek a stratégiai, a logikai, taktikai  képességeket fejlesztő társasjátékok a felnőtt játékosok körében

(Fotó: Jákói Bernadett)

Vannak olyan játékok, amelyek a logikai készséget, a taktikai ügyességet fejlesztik, vannak, amelyek a stratégiai gondolkodásra ösztönöznek, ezeknek a hétköznapi életünkben vehetjük nagy hasznát. A csapatmunkára ösztönző képességfejlesztő játékok mellett a kooperatív játékra is nagy figyelmet fordítanak, amikor a csapatösszefogással együtt kell legyőzni a játékot. Ezek a kompetenciák napjaink társadalmában kifejezetten hangsúlyosak. Az is tapasztalat, hogy az emberek a digitális kommunikációs világban nagyon elhidegültek egymástól. Napjaink virtuális eszközeivel és felületeken ezer kilométerekre lehet kommunikálni, de elfelejtettük, hogyan kell a mellettünk ülőkkel személyes, kulturális kapcsolatot létesíteni. - Ez a játéktér nekünk egy olyan küldetésünk, amely azon kívül, hogy élményt és szórakozást nyújt, a valódi, személyes kapcsolatot is ápolnunk kell. Játékra hívjuk a közösségeket, a családokat, és változtatni szeretnénk azon, hogy a virtuális gondolkodás mellett a személyes kapcsolatápolás legyen a legfontosabb cél, a közösségi társasjátékokon belül pedig mindenki önmagára találjon, felfedezze a saját képességeit, készségeit, játéktípusát. –mondta el Karcagi Péter a Családi Társasjáték Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!