Veszprém

2015.05.05. 13:03

Következzék hát a nemzetépítés!

Veszprém - Szerdán délelőtt tíz órakor megkezdődött az új, többpárti Országgyűlés alakuló ülése. Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság - az ünnepi pillanatokban még - ideiglenes köztársasági elnöke nyitotta meg a 43 év után első szabad, demokratikus választás eredményét tükröző parlamentet.

Balassa Gergő

A Napló 25 esztendővel ezelőtt számolt be az eseményről. Az írásból kiderült, az Országgyűlés alakuló ülésén a képviselők közösen elénekelték a Himnuszt, majd meghallgatták Petőfi Sándor A nemzetgyűléshez című versét Oszter Sándor színművész tolmácsolásában. Szűrös Mátyás ezután köszöntötte az új Országgyűlés díszvendégeit: Habsburg Ottót, az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó bizottságának elnökét, s a kíséretében lévő Pedro Bofill alelnököt; a határokon kívül élő magyarság jelenlévő vezetőit, képviselőit: Varga Bélát, az 1946-os Nemzetgyűlés volt elnökét. Az ideiglenes elnök a hivatalos program megkezdése előtt elmondott megnyitó beszédében leszögezte: Manapság az állampolgárok leghőbb vágya, hogy mihamarabb véget érjen az alapvetően békés, ám feszültségekkel és emberi megpróbáltatásokkal terhes átmeneti időszak.

Ünnepélyes körülmények között alakult meg az új Országgyűlés
Fotó: archív

Sok a gond és az aggodalom az emberek körében állapította meg az ideiglenes elnök, majd hangsúlyozta: a józan érzésű és gondolkodású emberek békességre, megértésre és törvényes rendre vágynak. Következzék hát a megfontolt nemzetépítés, érdemi vita és munka a politikai és gazdasági demokrácia érdekében, amelyben a munkásembernek és a vállalkozónak, az értelmiséginek és a parasztembernek egyaránt megadatik az állampolgári méltóság, a félelem nélküli létbiztonság és boldogulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!