Veszprém

2015.11.28. 17:58

Korrupciós vitanap

Veszprém – Most jogszabályok mögé bújtatják a korrupciót, mondta Rig Lajos.

Balla Emőke

Az országgyűlési képviselő a parlamentben szervezett korrupciós vitanapról számolt be, amelyet a Jobbik és az MSZP kezdeményezett, a Jobbik-frakció egyedül kevés ahhoz, hogy bármilyen témában vitanapot kezdeményezzen, kell egy másik frakció támogatása. Ha egy hétköznapi embert megkérdeznek, mi jut eszébe a korrupcióról, valószínűleg egyből a politikusokat említi. Az elmúlt huszonöt évben a korrupciót nem lehetett felszámolni az állami szektorban, most viszont jogszabályok mögé bújtatják a korrupciót. A vitanapon arról beszéltek, hogy ha politikusok korrupciós botrányba keverednek, a mentelmi jogot töröljék el.

A vitanapon többféle példát vettek elő, az MSZP, a Gyurcsány–Bajnai kormány és a Fidesz-kormány alatti korrupciós botrányokat egyaránt, közölte Rig Lajos. 2010-től Magyarországon hatályon kívül helyezték a lobbitörvényt, olyan jogszabályokat hoztak, amelyek negatív irányba diszkrimináltak egyes vállalkozásokat, másokat pedig előnyhöz juttattak. Ide sorolható Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, aki ha pályázatot benyújtott, az 100 százalékig teljesült, 100 százalékos támogatással, állami beruházással. A vitanapon szó volt arról, hogy az egészségügyben is létezik korrupció, a Hospinvest Zrt. 2006-ban privatizálta az egri kórházat és két másik kórházat, óriási hiányt teremtve az állami költségvetésben, körülbelül 4,5-5 milliárd forint kárt okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!