Veszprém

2015.08.27. 19:30

Kollégiumot kaptak

Veszprém - A Pannon Egyetemre jelentkezett diákok közül sokan választották a kollégiumi elhelyezést. Akiket nem vettek fel kollégiumba, azok várólistára kerültek.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem veszprémi kampuszán összesen öt épületben hat kollégium működik. A jelenleg rendelkezésre álló férőhelyek száma 1433. A 2015/16-os tanévre meghirdetett kollégiumi felvételi eljárásra 519 elsőéves és 1112 felsőbb éves jelentkezett. A felvételi eljárás lezárása után 1333 hallgatónak tudnak szállást biztosítani.

Azok a hallgatók, akiket nem vettek fel kollégiumba (298-an), várólistára kerültek, ahonnan a megüresedő férőhelyeket folyamatosan töltik fel, tájékoztatott Haraszti László, a Pannon Egyetem kollégiumi referense. A várólistán szereplő államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók jogosultak szociális lakhatási támogatásra, melynek összegét októberben állapítják meg.

Bódis Norbert a Pannon Egyetem Központi kollégiumában. Neki jutott férőhely, jól érzi itt magát
Fotó: Balolgh Ákos

Épületenként a komfortfokozat különböző, de a legfontosabb szolgáltatásokat mindenhol biztosítják. Valamennyi kollégiumban minden szakról laknak hallgatók, ezáltal sokszínűek a házak, megteremtik ezzel egymás tanulmányi segítésének lehetőségét is. Minden hallgatónak megválaszthatja, melyik kollégiumban szeretne lakni. A Jedlik Ányos Szakkollégium 58, a Hotel Magister 720, a Központi kollégium 460, a Várfok / Harsányi János Szakkollégium 105, a Balatonalmádiban lévő Hotel Nereus 92 férőhelyes. A Várfok kollégiumban négy ágyas szobák is vannak, a többi diákszállóban két-három ágyasak a szobák. A fürdőszoba, WC a Jedlik Ányos Szakkollégiumban és a Központi kollégiumban a folyosón található és közös, a Hotel Magisterben és a Hotel Nereusban viszont minden szobában van saját. Internetkapcsolat minden szobában biztosított, a konyha szintenként közös. A kollégiumi díj a Jedlik Ányos Szakkollégiumban, valamint a Várfokban, a Harsányi János Szakkollégiumban a legolcsóbb, itt havonta 11 ezer forintot kell fizetni. Legdrágább a Hotel Magister, havonta 15, illetve 17 ezer forint. A nem államilag finanszírozott és a költségtérítéses hallgatóknak a kollégiumi térítési díjon felül a mindenkori kollégiumi normatívát (jelenleg 11.650 forint/hó) is meg kell fizetniük.

A kollégisták csak a jövő hétvégén, a regisztrációs hét, a tanévnyitó és a gólyatábor után költöznek a diákszállókra. Hétvégén úgynevezett kopogtató tábort szerveznek számukra, ahol a programok során megismerkedhetnek a várossal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!