Veszprém

2017.06.07. 17:30

Jubilált a zeneiskola - Bemutatták a Veszprémi Szemle legújabb számát

VESZPRÉM Bemutatták a Veszprémi Szemle ez évi második, 45. számát a megyei könyvtár Kisfaludy termében.

Jákói Bernadett

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, a folyóirat évek óta jelentős szerepet tölt be az Európa kulturális fővárosa címért induló Veszprém múltjának feltárásában. Pálmann Judit igazgató üdvözlő szavai után Molnár Péter, a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI igazgatója köszönte meg a lehetőséget, hogy az intézmény alapításának centenáriumához kapcsolódva több alkalommal jelenhet meg írás a folyóiratban.

Csiszár Miklós főszerkesztő az 1. világháború olasz frontján, Kostanjevicánál lezajlott sikeres csatához kötődő írást emelte ki, melyre emlékezve a korabeli városvezetés egy-egy ezüst díszkürtöt adományozott a város két háziezredének. Földesi Ferenc írása a tüzérezred hadi naplója segítségével idézte fel az 1917 májusában történteket.

Karlinszky Balázs levéltáros Fotó: Jákói Bernadett

A folyóirat nagyobb része a száz éve elhunyt Hornig Károly bíboros, veszprémi püspök tevékenységével foglalkozik. Karlinszky Balázs, a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár igazgatója a tematikus összeállítás egyes publikációinak tartalmát foglalta össze. Varga Tibor munkájában a bíboros püspök végrendeletét adta közre, leírva Hornig Károly temetését is. A korszak sajtótörténetének, majd a város sajtójáról, a Veszprémi Hírlapról kaphatott a közönség ízelítőt Pákozdi Éva Szilvia összeállításában. Kelecsényi Kristóf a megyei könyvtár elődépületének, a Jószágkormányzóságnak az építéstörténetét dolgozta fel, Rainer Pál tanulmánya a Genfben meggyilkolt Erzsébet királyné temetésével kapcsolatos. A Hornig hagyatékból Veszprémben megmaradt halotti címer kapcsán számos heraldikai érdekességet gyűjtött egybe az írás szerzője.

A Csermák Antal Zeneiskola alapításának centenáriumával kapcsolatos információkat Szirbekné Bokor Júlia foglalta össze. A bemutatásban a zenede Szeglethy utcából a Megyeház téri épületbe költözésének anyagait fűzte csokorba. A szerző megemlékezett az egykori zenetanárokról, igazgatókról, akik eredményes működése nélkül nem létezne a mai zeneiskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!