Veszprém

2015.04.30. 16:03

Játékos fókaetetés a Veszprémi Állatkertben

A négy borjúfóka, Robi, Lili, Pierre és Kati medencéje talán a legnagyobb attrakció most a Veszprémi Állatkertben, ahol a látogatók üvegfalon keresztül is nézhetik a bájos úszóbajnokokat.

Szám Dorottya

- Immár két hónapja, hogy a fókák az állatkertbe érkeztek. Büszkeséggel mondhatjuk, hogy azóta a  legnépszerűbbek lettek. Az állatkertészek naponta tréningeznek az állatokkal, hogy a későbbiekben játékos fókaetetést is láthassanak az érdeklődők. Hering- és makréla falatokért sok mindenre hajlandóak a fókák, kiúsznak a partra, integetnek az uszonyukkal, rövid körforgást csinálnak a vízben, vagy egyik medencéből a másikba úsznak, lenyűgözve ezzel a látogatókat – tudtuk meg Török László ügyvezető igazgatótól.

Lódi Róbert állatgondozó eteti a fókákat (Fotó: Állatkert)

Hozzátette, hogy a fókákkal való játék egy hosszú tanulási-szoktatási folyamat, azonban a veszprémi fókák gyorsan tanulnak és napról napra ügyesebbek. Északi-tengerben őshonos fajként két fő zsákmányállatuk a makréla és a hering. Naponta háromszor kapnak enni; reggel, délután egy órakor és este. Május elsejétől a délutáni etetés idején mutatják be tudásukat, ügyességüket a fókák; a látványetetés a medence melletti lelátóról a látogatók számára megtekinthető.

A fókák tavasszal kevesebbet fogyasztanak, napi egy-másfél kiló halat, míg ez a mennyiség augusztus-szeptember idején 4,5-5 kilogrammra nő, ekkor kilenc centiméteres zsírréteget szednek fel magukra a téli időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!