Veszprém

2013.05.15. 16:58

Isten veled, táncfesztivál?

Váratlanul érte a közönséget és a résztvevőket is, hogy hétfőn Krámer György művészeti vezető bejelentette, finanszírozási okok miatt elmarad a május 27-től június 1-ig meghirdetett A Tánc Fesztiválja Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó.

Bartuc Gabriella

Az a fesztivál, amelyhez a legkifinomultabb örömet jelentő színházi élmények fűznek sok veszprémit és környékbelit már 15 éve. A rendezőknek nincs üldözési mániájuk, de módfelett furcsa, hogy a pályázatot, melynek támogatásából eddig megrendezték, most úgy írta ki a minisztérium, hogy pont az a két hét nem esik bele, amikor hagyományosan ez a fesztivál zajlott. Ezt elfogadni nem lehet, május 31-én Fesztivál helyett címmel figyelemfelkeltő rendezvényt tartanak.  

Vándorfi Lászlóval,  a Pannon Várszínház igazgatójával és Krámer György művészeti vezetővel a bejelentés utáni reggelen beszélgettünk.  

- Hogy aludtak a tegnapi döntésük után, hogy pénz híján nem tartják meg a hagyományos veszprémi táncfesztivált?

Vándorfi László: - Én addig voltam ideges, amíg nem döntöttem. 

Krámer György: A tizenöt év alatt többször előfordult, hogy a szakmai alapokból, pályázatokon nyert pénzekből, illetve a városi támogatásból nem tudtuk fedezni a fesztivál költségeit. Ilyenkor a Pannon Várszínház állta a veszteséget, illetve, ha kellett, megelőlegezte a később befolyó pályázati pénzeket. Ám most színházunk finanszírozási viszonyai is rendkívül nehézzé váltak.  

- Köztudottan alulfinanszírozott volt a táncfesztivál, de így szegényen is szerettük, sőt, talán még inkább. Mi történt, hogy idén már a fesztivál fapados változatára sem futja?

V.L.: Idén január 1-jétől a Pannon Várszínház kikerült az állami normatív támogatás rendszeréből, melyre 2010 óta volt jogosult. Ez 110,6 millió forint mínuszt jelentett. Tragikusan nagy összeg. Átkerültünk az úgynevezett pályázati kategóriába, ahol kiemelt színházként kezeltek pályázatunk pontszáma alapján és a Színházművészeti Biztosság elmúlt évi, nyilvánosságra hozott javaslata szerint is. Mégis elenyésző összeget kaptunk, a szakmai zsűri pontszámai ellenére.

- Hogyhogy?

V.L.: - Ebben a kérdésben egyelőre nem nyilatkozom, mert panasszal éltem a döntés ellen és a válaszokat várom. Amíg ez nem történik meg, nem formálok véleményt. 

K.Gy.:
- A 2010-es támogatottságunk nem azért volt 110,6 millió forint, mert valaki jókedvében így gondolta. 2010-ben vált hatályossá az Előadó-művészeti törvény, melynek konkrét mutatószámai alapján, törvény által meghatározott módon került a Pannon Várszínház abba a kategóriába, ahol volt. Ezt a törvényt  módosító javaslattal  átformálták, 2013-ra hatályos érvénnyel, ahol már a Színházművészeti Bizottság szempontjai érvényesültek. Ennek alapján jelentős a szubjektív beleszólási lehetőség, gyakorlatilag kiszámíthatatlan, mi jár, mi nem. Ennek következtében került az előző évi mértékhez képest a Pannon Várszínház a jelenlegi helyzetbe. Egész éves működésre 9 (kilenc) millió forintra tartott érdemesnek bennünket ez a grémium azokkal a mutatókkal, amelyek nem romlottak 2010-hez képest, hanem javultak. A színház működése került veszélybe, így a fesztivál finanszírozását már nem oldhattuk meg. Megjelent egy pályázat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Alapból, mely 2013. június 1-jétől 2014. május 15-ig megvalósuló programokra érvényes. Kiesik két hét. Tényleg nem szeretném, ha üldözési mánia alakulna ki bennem, de  hogy hogy nem  éppen ez az a két hét, ami tizenhárom éve a veszprémi táncfesztivál hagyományos időpontja. Amikor meghatározták ezt az intervallumot, a fesztivált már nyolcvan százalékig megszerveztük.

Krámer György és Vándorfi László már meghirdették a programot, amikor le kellett fújni a fesztivált. A pályázatot, amiből eddig megrendezték, most úgy írta ki a minisztérium, hogy pont az a két hét nem esik bele, amikor hagyományosan ez a veszprémi rendezvény zajlott (Fotó: Gáspár Gábor)

- Ezek szerint idén már biztosan nem tudják megtartani A Tánc Fesztiválját. Jövőre újra megpróbálják? És mi lesz a színházzal?

V.L.: - Egyre aktuálisabb tartalmat nyer a Pannon Várszínház jelenleg próbált, jövő évadot nyitó darabja, amelynek címe: Sose halunk meg. Kénytelenek vagyunk az állami források híján még inkább a vállalkozói és a magánszféra felé fordulni támogatásért és reménykedünk a döntések felülvizsgálatában. Nem várunk ölbe tett kézzel, keményen dolgozunk. A színvonalból nem engedünk. Őszre, a Hangvilla Színház és hangversenyközpont átadására, a Pannon Várszínház új játékterének felavatására ősbemutatóval is készülünk. Fenyő Miklós és jómagam írunk egy musicalt ennek a társulatnak, Száll az ének címmel. Reméljük, hallatszik is majd. Mind a két előadástól, valamint évadunk további bemutatóitól sokat várunk, szeretnénk, ha sokan megnéznék. Közönségbázisunk döntő támogatást jelent számunkra, és reméljük, tovább bővül. Vannak, akik eddig azért nem jártak hozzánk, mert a létezésünk feltételei finoman fogalmazva, nem voltak szépek a régi Séd moziban, illetve itt a VMK régi épületében. Őszre a Hangvillában komfortos, korszerű körülményeket találnak. 

K.GY.: -Tragédia volna, ha ezzel az egy év kihagyással nem sikerülne folytatni A Tánc Fesztiválját. Egyrészt: A kortárs táncszínházi szcéna számára ennek a fesztiválnak a szakmai értéke igen magas. Nincs másik ilyen fesztivál, melynek programját szakmai zsűri értékeli és folyamatos, évente ismétlődő számvetési lehetőséget, megmérettetést kínál a résztvevőknek. Másrészt: a veszprémi közönséget fosztanánk meg e műfajtól, ami a város életében nagy veszteség.  

V.L.:
Hangsúlyozni szeretném, hogy Veszprém Megyei Jogú Városa mindvégig, most is támogatja a fesztivált. Szerény összeggel ugyan, de kitart mellettünk. Akárcsak évtizedes támogatónk, a Herendi Porcelánmanufaktúra. Köszönet érte.








Május 31-én rendhagyó programot rendeznek. 18.00 órától a Pannon Várszínház tánctagozata, a Veszprémi Táncműhely PORCELÁN című nagysikerű előadása kerül színre, utána zenei program keretében az est és az eddigi fesztiválok fotóművészeti alkotásait láthatják a nézők kivetítve, majd 20.00 órától Ladányi Andrea és Bánki Ákos PIN-PROGRAM című látványos tánc- és képzőművészeti performance-át élvezhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!