Veszprém

2017.05.10. 05:13

Isten veled, elnök úr! Elhunyt Szilágyi László aranyjelvényes túravezető

Búcsúzunk. Életének 78. évében elköszönt tőlünk és égi utakon vándorol tovább Szilágyi László aranyjelvényes túravezető, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség egykori főtitkára.

Jákói Bernadett

Szilágyi László oszlopos tagja volt a megyei természetjáró mozgalomnak: túravezető, aranyjelvényes túravezető, az Építők Természetbarát Sportegyesület - az akkori Veszprém Megyei Tanácsi Építőipari Vállalatnál 1976. október 1-én alakult szervezet - elnöke. Természetjáró tevékenységének legfontosabb állomásaként tartjuk nyilván a tavalyi évben  a  40. évében jubiláló sportegyesületben majd annak az élén eltöltött, a természetjáró mozgalomért végzett munkásságát.

A négy évtizedes múltra visszatekintő természetbarát sportegyesülete a megyén belül és határain túl is végezte tevékenységét. Felvállalták a gyalogos, kerékpáros, magashegyi, barlangjáró túrák mellett azok vezetését is felkészült szakági túravezetőjükkel. Elnökként és aranyjelvényes természetjáróként kiemelt jelentőségű számára az erdő, természet védelme, vállalva az úthálózatok, természetjáró létesítmények és felszerelések gondozását (pl. útjelzések festése), karbantartását, a természetjáró szakirodalom, turistatérképek terjesztését, részvételt a túravezetők képzésében. Figyelmet tulajdonított a szabadidősport szervezésére és vezetésére, (gyalogos, kerékpáros, vízi, barlangjai, magashegyi túrák és táborok) oktatásra, a fiatal túravezetők továbbképzésére. Sportvezetőknek, szakosztályvezetőknek, erdő-környezet- és természetvédő képzéseket kezdeményezett és szervezett. Így hulladékgyűjtési akciók, bakonyi források látogatása és vízminőségük ellenőrzése, de több száz éves fák védelem alá helyeztetése is az érdeme. Egészségmegőrző és egészségvédő, tájékozódási túrák és versenyek a programjaikba kerültek, mellyel a természet szeretetére, rendszeres sportolásra és egészséges életmódra nevelte egyesületének valamennyi tagjait, túravezetőit. Aktívan szervezte a városi, az országos és nemzetközi találkozókon való részvételt. 1988-tól kulcsos házat működtetnek Augusztin tanyán, a Bakonyban Hárskút és Herend közelében, amely gondozására a mai napig is sok energiát fordított. Túratársaikkal a természetjárás értékeinek őrzése céljából rendszeresen részt vettek a Tájak- Korok- Múzeumok mozgalomban, amely keretében felkeresték az ország természetvédelmi területeit, műemlékeit, várait, kastélyait. Szilágyi László által vezetett, négy évtizedes múltra visszatekintő egyesület élén kapcsolatban állt több veszprémi általános és középiskolával; a diákok részére is rendszeresen szervezett természetjáró táborokat. Több olyan könyvet is kiadtak, amellyel mások számára is segítséget nyújtanak a természetjárás, mint szabadidősport népszerűsítésére. A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség túrateljesítmények, rendezvények, túrák, nyári táborok, vándortáborok szervezésénél I. helyezést értek el, de többször részt vettek az Autómentes Nap ügyességi versenyének szervezésében és lebonyolításában is.

Túravezetés képzésben, útfestő munkálatokban, környezetvédelmi túrák, tanösvény avatók programjain nemcsak a saját szakosztályát, hanem más egyesületek természetjáróit is vendégül látta. Az utóbbi időkben támogatta a megváltozott képességűek, különösen a Zölderdő Speciális Túracsoport túraprogramjait, a civil szervezetével közösen szervezte be programjaikba a speciális igényű túrázókat.

A Magyar Természetbarát Szövetség, később a Magyar Természetjáró Szövetség kitüntetéseiben részesült. Természetjárás fejlesztéséért Ezüst fokozat (1993) Dr. Téry Ödön Emlékérem (1999), Természetjárás fejlesztéséért Arany fokozat (2008) Czárán Gyula Emlékérem (2015), 2000 augusztusában érdemes, 2011 januárjában pedig kiváló természetjáró minősítésben részesült.

A Hárskút közeli  Augusztin tanyai kulcsos ház udvarán az általa kezdeményezett, és felállított emlék kopjafánál mindig a turistatársadalom jelenlétében búcsúztatta el az elhunyt turistatársakat, szakosztály vezetőket. Ezentúl Szilágyi László nevét és munkásságát is ott őrzi majd a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség turistatársadalma.

2017. május 15-én 15 órakor helyezik végső nyugalomra a veszprémi Dózsavárosi temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!