Veszprém

2015.04.25. 15:12

Isten a legjobb fej! - Egyházmegyei ministránstalálkozó

Isten a legjobb fej, jóságát, szeretetét senkiéhez sem lehet hasonlítani! – idézte Dékány Árpád Sixtus zirci apát szombaton a ministránstalálkozón egy apró kisgyermeknek pár éve adott válaszát arra, milyen az Úr.

Toldi Éva

A legkorábbi evangélium írójának, Szent Márknak ünnepén rendezték meg a Veszprémi Főegyházmegye idei ministránstalálkozóját a hittudományí főiskolán. A lelki és sportprogramokban, interaktív játékokban gazdag esemény, melyre több száz általános és középiskolás és felnőtt fiatal érkezett, a főiskola dísztermében kezdődött szentmisével. A szertartást dr. Márfi Gyula érsek mutatta be paptestvéreivel. Az esemény vendég szónoka volt Dékány Árpád Sixtus zirci apát, aki többek között a ministránsi oltárszolgálat jelentőségéről szólott szentbeszédében, s felidézte a maga apró gyermekkorát, amikor óvodásként, már ötévesen kezdett ministrálni. Kiemelte a ministrálás lényegét, az alázattal gyakorolt szolgálatot, hogy azt ne szereplésként élje meg a fiatal, hanem teljes lelki odaadottságban.

A szertartás után különböző sportjátékok kezdődtek papok, kispapok bekapcsolódásával. A kisebbek választhattak a méta, a labirintus és különböző csapatjátékok között, valamint lehetett ping-pong partit játszani az érsek atyával. A nagyobbaknak interaktív játékot vezettek, melyben a kommunikáció fontosságáról volt szó ember és ember között, illetve a tolerancia gyakorlatáról a mindennapokban. Az ifjúságnak Dékány Sixtus apát tartott előadást és beszélgetett velük a szerzetesség lényegéről, az elköteleződés világi formáiról a sportban, a közösségi munkában, a különböző életállapotokban és a lelki elköteleződésről a szerzetesi/papi hivatásban.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!