Veszprém

2015.07.04. 10:29

Időkapuval a Nagy Háború emlékezetében

Az első világháború eseményeit feldolgozó történelmi olvasótábor nyitotta meg kapuit a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

Jákói Bernadett

 

Erre a nem mindennapi nyári kurzusra, melynek tematikájának kidolgozásában az Eötvös Károly Megyei Könyvtár is társszerepet vállalt, veszprémi felső tagozatos általános iskolás diákok nyerhettek bepillantást a 100 évvel ezelőtt kirobbant Nagy Háború helyi történéseibe.

Az egyhetes történelmi olvasótáborban résztvevő veszprémi diákok csoportja a Laczkó Dezső Múzeum centenáriumi kiállításán
Fotó: Jákói Bernadett


- Az egyhetes tematikus történelmi olvasótábor célja elsősorban helytörténeti, irodalmi, családtörténeti témák dráma és múzeumpedagógiai módszerek feldolgozásával teszi befogadhatóvá az időben tőlünk már távoli, de nemzetünk, városunk, családok sorsát, és jövőjét meghatározó történelmi világégést – nyilatkozta dr. Pilipkó Erzsébet főmuzeológus , táborvezető. A kurzus résztvevő diákjai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezéseket elért eredményeik alapján kaptak meghívást az egyhetes táborra. A program részeként Veszprémen kívül különböző tematikus helyszíneket látogattak meg, így jártak Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a várpalotai Trianon Múzeumban, de végigsétálták Veszprém 100 évvel ezelőtti utcáit, épületeit, katonailag fontos állomásokat és várostörténeti szempontból jelentős emlékhelyeket.

Felolvasásokat tartottak, katonai viseletekről szóló bemutató előadást tekintettek meg Rainer Pál történész – muzeológus segítségével. Sőt különböző szerepekbe bújva tábori képeslapokat is írtak szeretteiknek a frontról. Táborzárásként mini kiállítást rendeztek be a Múzeum oktatótermében Pomázi Viktor kiállítás-rendező irányításával. . Papírpénzek, érmék, tábori képeslapok üzentek a mának a száz évvel ezelőtti eseményekről. A kiállításra hozott otthoni, felmenőik által féltve őrzött relikviákat büszkén ajánlották fel a gyerekek a közösen elkészített mini tárlatra. A tábor az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!