Veszprém

2015.05.29. 12:46

Hűségprogrammal tartanák meg a szakdolgozókat a Csolnoky kórházban

Veszprém – A szakdolgozók megtartását célzó hűségprogramot indít a Csolnoky Ferenc Kórház, jelentette be Rácz Jenő főigazgató az intézményben tartott lakossági fórumon.

Marton Attila

A Csolnoky Hűségprogram néven induló kezdeményezésben bérkiegészítést adnak a folyamatos munkarendben dolgozó ápolóknak. A bérkiegészítés összege feladatkörtől függően havonta 8 és 15 ezer forint között lesz, az intézmény cserébe azt várja, a szakdolgozó egy évig vállalja, hogy a kórházban dolgozik.

Rácz Jenő azt is bejelentette, hogy sikeresen pályáztak gép-műszer beszerzésre, mintegy 800 millió forintos támogatást nyertek el, ennek keretében többek között egy új kompjútertomográf (CT) is érkezik a kórházba. Az új berendezés a jelenleg üzemelő gépnél bonyolultabb vizsgálatok elvégzésére is alkalmas lesz.

A főigazgató kitért a szakrendelő állapotára is. Elmondta, az előző európai uniós ciklusban a kritériumok miatt nem nyújthattak be pályázatot az épület felújítására, azonban az új, 2014-2020 közötti időszakban energetikai korszerűsítésre szeretnének pályázni. A tervek szerint a nyílászárókat és a vezetékeket is kicserélnék.

Rácz Jenő főigazgató lakossági tartott fórumot a kórházban. Elmondta, a legfőbb problémának a szakemberhiányt tartja
Fotó: Penovác Károly

Az egészségügyi ágazat helyzete kapcsán kiemelte, országosan ötezer orvos és 26 ezer szakdolgozó hiányzik az alapellátással és járóbeteg-ellátással együtt. A legfőbb problémának a Csolnoky kórházban is a szakemberhiányt nevezte: a pszichiátrián, a neurológián és a patológián egyaránt nincs elég orvos. Az intézményben mintegy hatszáz szakdolgozót alkalmaznak, közülük azonban közel százan segédápolóként dolgoznak, a betöltetlen álláshelyek száma 53, mondta Horváth Ferenc Károlyné ápolási igazgató.

A fórumon a főigazgató az elmúlt években befejezett, és még folyamatban lévő fejlesztésekről is beszélt. Elmondta, az összberuházás értéke eléri a 11 milliárd forintot: a sürgősségi osztály fejlesztése 580 millió, a perinatális intenzív, vagyis a koraszülött ellátást biztosító centrumé 280 millió forintba került. A struktúraátalakítás projektben mintegy ötmilliárd forintot fordítottak több osztály felújítására és gépek beszerzésére, jelenleg pedig folyamatban van az onkológiai centrum építése, ennek költsége megközelíti az ötmilliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!