Veszprém

2016.08.25. 15:35

Huszonöt éves fennállását ünnepli a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

Veszprém - Nemcsak hitéleti képzést, de pedagógus-továbbképzéseket is szervez az idén huszonöt éves Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola.

Balla Emőke

A papi szemináriumot 1952-ben oszlatták fel, majd Szendi József veszprémi megyés püspök 1991-ben újraalapította a hittudományi főiskolát, hittanár szakkal, mondta Varga István rektor. 1991-től 1994-ig az intézménynek - épület hiányában - a Veszprémi Egyetem adott helyet. 1994-ben a főiskola (kárpótlásként a régi szeminárium épületéért) megkapta a jelenlegi, Jutasi úti épületet. Ekkor indult újra a papképzés, a teológia szak, 1995-ben létesült a szociális munkás szak.

A hittudományi főiskola diplomaátadó ünnepségén oklevelet vagy igazolást vehettek át a végzősök
Fotó: Nagy Lajos

Az intézmény vezetése a hagyományos teológiai, hitéleti tanárok és szociális munkások képzése mellett új profillal bővíti kínálatát, nyit a posztgraduális tanárképzés, a pedagógus-továbbképzések irányába. Ennek keretében különösen fontosnak tartja a tehetséges diákokkal foglalkozó szakemberek képzését. A főiskola 2013-ban indította a pedagógus-szakvizsgával záruló tehetséggondozó, tehetségfejlesztő szakemberképzést, mivel a különleges bánásmódot igénylő tanulók neveléséhez-oktatásához speciális módszerek szükségesek. Közoktatási vezetők továbbképzését is meghirdetik, amelynek célja, hogy az itt oklevelet szerzők alkalmassá váljanak adott köznevelési intézmény szakmai és erkölcsi alapú irányítására. - Azt reméljük, hogy a főiskola továbbképzési portfóliójának bővülése magával hozza a graduális tanárképzés portfóliójának kiszélesedését is, közölte Sebestyén József főiskolai docens. Az említett képzéseket idén szeptemberben ismét meghirdetik, kiegészítve egy harmadikkal, a tehetségfejlesztő szaktanácsadó szakirányú továbbképzéssel. A köznevelési rendszer átalakulásának időszakával párhuzamosan a pedagógus- és pszichológus-alapképzésbe is beépült a tehetséggondozás elméletének és gyakorlatának oktatása. A hittudományi főiskola vallja, hogy a tehetséggondozásnak a köznevelési intézmények mindennapi munkájába be kell épülnie. Trosits András főiskolai docens arról tájékoztatott, hogy a korszerű pedagógiai ismereteket, a különleges bánásmódot igénylő gyerekek neveléséhez-oktatáshoz szükséges módszereket a szeminárium növendékei, a kispapok is elsajátítják. Idén nyolc kispapot vettek fel, a szemináriumban huszonegyen készülnek a papi hivatásra.

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola jövőképében a hitéleti és közismereti tanárképzés mellett a pedagógus-továbbképzések választékának bővítése is szerepel, két éven belül hittanármentor pedagógus-továbbképzést is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!