Veszprém

2015.05.06. 12:29

Hartmann Ferenc: Veszprémnek ösztönző gazdaságpolitikára, adócsökkentésre lenne szüksége!

Veszprém - Az önkormányzat inkább passzív résztvevője, semmint aktív alakítója a helyi gazdaságpolitikának. Veszprém 2015-2020-ra szóló gazdasági programjából hiányoznak azok a direkt elemek, amelyekkel az önkormányzat maga tudja befolyásolni a gazdaságot – hangzott el Hartmann Ferenc sajtótájékoztatóján szerdán.

Szám Dorottya

A Demokraták Veszprémért képviselőcsoport vezetője elmondta, hogy bár a program támogatható, hiányzik belőle a bátorság és a dinamizmus. Magasak a magánszemélyeket és a gazdasági szereplőket terhelő helyi adók. A gazdasági növekedést, a fejlődést gátolja az országos összevetésben is szokatlanul magas telekadó. A városközpontban rendkívül sok az „üres portál”.

A fejlődő városhoz hozzátartozik a lakásépítés. Ösztönözni kéne a magánerős lakásépítést, már csak azért is, mert a város lélekszáma szerencsére növekszik. Alacsony a bérlakások száma, rengeteg az elhanyagolt, rossz állapotú épület, melyek közül sok önkormányzati tulajdonban van. Méltatlanul bánunk bizonyos településrészekkel. Ne csodálkozzunk, ha a jutaspusztaiak mulasztásos törvénysértés miatt esetleg beperlik a várost. Törvény által előírt feladat ugyanis a közúthálózat biztosítása és 2020-ig egyetlen út sem szerepel a programban! Csatárhegyen még rosszabb a helyzet, alapvető közművek sincsenek, a hulladékszállítás sem megoldott. Alig költünk az oktatási intézmények felújítására és állagmegóvásra. Az aktív szerepvállalás hiányzik a szentkirályszabadjai repülőtér esetében is. A terület jelentős részét, a kormányhatározat előírásainak betartásával, ipari parkká lehetne átalakítani.

Alapvetően megfelelő az irány, de aktív, beavatkozó eszközöket sajnos ritkán használ a városvezetés a gazdasági programban – tette hozzá Hartmann Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!