Veszprém

2017.03.27. 18:20

Három Arany Kupával és három különdíjjal tértek haza

Tatabánya, Veszprém - Kimagasló eredményt ért el a minap egy regionális szakmai versenyen a Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakközépiskolából négy diák.

Müller Anikó Hanga

A Tatabányai SZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját, a gasztronómiai versenyt ennek jegyében hirdették meg, melyre hat-hat szakács- és pincércsapat nevezett. A Veszprémi Szakképzési Centrum vendéglátós csapatát alkották: Fellenbech Éva (3/11.Sz) és Blénessy Viktor (3/11.Sz) szakácstanulók - felkészítőjük Andó Pál mesterszakács-szakoktató - valamint Nagy Dávid (3/11.Sz) és Tenk Szabolcs (3/11.Sz) pincértanulók - felkészítő tanáruk Papp Tamás pincér szakoktató. A szakácsok háromfogásos menüsort készítettek a régió jellegzetes alapanyagaiból, a menüsorhoz illő tányérdesszerttel.

A tavaszváró menüben volt házi füstölt jércemell petrezselymes bulgursalátával, roppanós csírával, sertésszűz medvehagymával töltve, bacon köntösben, édesburgonyakrémmel, erdei gomba raguval, bébispenóttal, dióolajjal és pirított fenyőmaggal, vargabéles tárkonyos eperöntettel. A Jendrás szakácstanulók kiválóan oldották meg a feladatukat, megnyerték az Arany Kupát, azaz az első helyezést, ezen kívül két különdíjat is - a Legjobb bevezető fogás és a Legjobb záró fogás - kaptak. A zsűri kiemelte a csapattagok összehangolt, szervezett munkáját, biztos eszközkezelését.

A szép sikereket elért diákok felkészítőikkel, balról Blénessy Viktor, Andó Pál, Fellenbech Éva, Tenk Szabolcs, Nagy Dávid, Papp Tamás. A befejező fogás kínálása is látványosra sikeredett  Fotó: Jendrassik-Venesz iskola

A pincértanulók versenye szalvétahajtogatással kezdődött, ezt vörösbor szakszerű dekantálása, pezsgő frappírozása és a menükártyán szereplő ételsorhoz illő díszterítés követte, ezután tükörszervízben hajtották végre a felszolgálás folyamatait. A hideg előétel után fehérbort töltöttek, majd a főételt angol felszolgálási módban, a vendég asztalánál szeletelték fel és tálalták. A befejező fogás kínálása is látványos volt, mert nem megszokott dolog, hogy a desszertet flambírozzák, ők ezt alkalmazták. Az összeszokott igényes munka eredményes volt, a veszprémi felszolgálókat is Arany Kupával, azaz a dobogós helyezéssel jutalmazta a zsűri, és megkapták a Legjobb élőmunka különdíjat is.

Az iskolák közötti összesített szakács-pincér versenyt is a Jendrassik-Venesz iskola nyerte, összességében így három Arany Kupával és három különdíjjal térhettek haza a diákok és felkészítőik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!