Veszprém

2016.05.31. 17:12

Gyerekek rajzolták meg a történelmet

Veszprém – A Győri Hittudományi Főiskola Szerzetes főpap, hazafi, Széchenyi Pál, a nagycenki múmia kutatása című vándorkiállítását a Laczkó Dezső Múzeumban május 31-től egy tárlat egészíti ki, melyen a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásai láthatóak.

Kutasi Zsófia

- Természetesen nem véletlen az időzítés. 312 évvel ezelőtt, 1704-ben május 31-én tragikus események dúlták fel az akkor itt élő polgárok, egyházi személyek életét. 1703-ban kitört a Rákóczi szabadságharc. A kurucok oldalára álló Veszprémet 1704-ben Sigbert Heister, a császári hadsereg főparancsnoka kegyetlenül megbüntette. A bevonuló csapatok kirabolták a székesegyházat és felgyújtották a várost – idézte fel a korabeli eseményeket S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. Kiemelte, Széchenyi Pál 1687-től volt Veszprém püspöke, élesen tiltakozott az udvarnál Heister generális és martalócai ellen.  Fáradozásai ellenére a tárgyalások eredménytelenek maradtak.

- Úgy gondolom, nekünk veszprémieknek kötelességünk, hogy akár minden évben megemlékezzünk a dúlás ártatlan áldozatairól – tette hozzá az igazgató.

A rajzkiállítást Dohnál Szonja, művészettörténész muzeológus mutatta be. Elmondta, a gyerekek sokféle technikát alkalmaztak, így vannak a tárlaton linómetszetek, akvarell, színes ceruzarajzok, kollázsok is. Bátran használták a színeket és figyeltek az apró részletekre is, ami mutatja, hogy a látószögük széles, figyelmüket ki tudják terjeszteni egyszerre több dologra is.

A kiállításban a rendezvényen szaktárlatvezetés és antropológiai múzeumpedagógiai foglalkozást tartott Rainer Pál történész muzeológus Ritecz Tímea régész közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!