Veszprém

2015.10.21. 16:40

Génektől függhet az állatok ivararánya

Veszprém – Az ivari kromoszómák befolyásolhatják a hímek és nőstények arányát, mutatta ki az a magyar kutatók, többek közt a Pannon Egyetem munkatársai vezetésével végzett vizsgálat, amelynek eredményeit az egyik legrangosabb nemzetközi tudományos folyóirat, a Nature közölte.

Napló információ

A projekt elindítói – Liker András, a Pannon Egyetem tanára és Székely Tamás, a University of Bath professzora – korábbi közös vizsgálataik alapján vetették fel, hogy a magyarázat az ivari kromoszómák különbségében rejlik. A kutatás keretében Pipoly Ivett, a Pannon Egyetem Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatója és munkatársai olyan gerinces állatokat vizsgáltak, amelyekben különböző ivari kromoszómák határozzák meg az egyedek nemét. A magyar kutatók több szálon is folytatják a vizsgálatot: egy jövőre induló, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem és a University of Sheffield együttműködésében megvalósuló projektben a gerinces állatok még szélesebb körében tanulmányozzák majd az ivararányt befolyásoló tényezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!