Veszprém

2016.05.31. 20:05

Finnugor kapcsolatok

Veszprém - A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület Sepsiszentgyörgyön népszerűsítette a magyar kultúrát.

Balla Emőke

Sepsiszentgyörgy a város ünnepi programjában ötödik alkalommal szervezte meg a Testvérmegyék és városok utcáját. A rendezvény célja, hogy az anyaországi vendégek és a szórványban élők gasztronómiai ínyencségekkel, kézműves protékákkal, borkóstolóval és idegenforgalmi ajánlatokkal csalogassák az erdélyi város ünnepi programjára érkezőket.

Tímár Veronika, Bogdán Gabriella és Szamosi Attila Sepsiszentgyörgyön a veszprémi stand előtt Fotó: Veszprémi Magyar-Finn Egyesület

A Veszprémi-Magyar Finn Egyesület (VeMaFi) önálló standon, egyedüli anyaorszá-gi civil szervezeti kiállítóként képviselte Veszprémet és testvérvárosait, a finn Rovaniemit és az észt Tartut, a veszprémi Finnugor kulturális főváros rendezvényeit. A delegáció tagjai - Tímár Veronika, a VeMaFi tiszteletbeli örökös elnöke, Szamosi Attila, az egyesület vezetőségi tagja és Bogdán Gabriella, a VeMaFi tagja - válaszoltak a látogatók kérdéseire. A standot felkeresők többek között a finnországi továbbtanulásról, az orosz föderáció népeiről, a hanti kézművességről, a finn Mikulásról, a rénszarvasokról, a lappföldi zuzmóról, az észt függetlenségről kérdeztek, de a veszprémi kézilabdacsapat sikerére is sok szurkoló volt kíváncsi. Sokan ismerték a Múmin meséket, tájékoztatott Tímár Veronika.

A Finnugor kulturális főváros programsorozat keretében Veszprémben rendszeresek a rendezvények, havonta több esemény irányítja rá a figyelmet a finnugor kultúrára. Az Ünnepi könyvhéten finnugor sátrat állítanak, Indrek Hargla észt írót látják majd vendégül.

Idén negyvenöt éves Veszprém és Tartu testvérvárosi kapcsolata, melyet márciusban a királynék városában erősített meg a két település polgármestere, Észtország külügyminisztere jelenlétében. A veszprémi delegáció Porga Gyula polgármester vezetésével a jövő héten szakmai programra Tartuba utazik, ahol a partnerek megismerhetik egymás jó gyakorlatait, tanulhatnak a másiktól, a további együttműködés lehetőségeiről tárgyalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!