Veszprém

2015.05.15. 17:52

Finn és magyar közös kiállítás

A Rovaniemiből érkező Tapani Aarnio festőművésznek és a siófoki születésű Egri Erzsébet képfestőnek nyílt tárlata a Szaléziánumban.

Balla Emőke

Tapani Aarnio tizenöt éve kezdett ikonokat festeni a rovaniemi ikonfestő műhelyben. 2005-től kétévente Cipruson többhetes egyéni képzésen vett részt. Tanulmányait az elmúlt három évben Heinävesiben, a Valamo kolostorban folytatta, ahol a görög ikonfestés professzora kurzusain tökéletesítette tudását az ikonok aranyozásának és rajzolásának technikájában. Mint mondta, az ikonok nemcsak az ortodox templomok sajátosságai; az ikonok feladata bemutatni, miként szabadított meg bennünket Krisztus. Az ikon Isten jelenlétének szimbóluma.

Egri Erzsébet képfestőnek nevezi magát. A főiskola után Budapesten és Veszprémben élt, majd Nyíregyházára költözött. 2001 óta rendszeresen teljesít megbízásokat a Görög Katolikus Egyház számára. Finom kolorittal készíti szürreális hatásokkal gazdagított kompozícióit. Fest tájképeket és zsánerjeleneteket.Közös kiállításukat Veszeli Lajos festőművész nyitotta meg.

Közreműködött a rovaniemi Ave kamarakórus, mely szombat este az evangélikus templomban ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!