Veszprém

2015.07.07. 15:13

Ezt írta a Napló 25 éve - Kettős ostrom alatta műemlék várnegyed

Veszprém - Két sereg is rohamozza az öreg veszprémi várat. Az egyik napról napra megújulva, mindig új katonákat küld a várhegy bevételére. Ők az idegenforgalom katonái, akik ezrével keresik fel a Balaton-parti üdülő-helyekről a királynék egykori székhelyét.

Napló információ

Mindez Borbás János 25 esztendővel ezelőtti számunkban megjelent képriportjából derül ki: Mi tagadás, nem könnyű a dolguk. Bizony megizzadnak, mire Szent István és Gizella szobrához, a vár északi kilátójához érnek. Több akadályt kell áthágniuk, földkupacok, kőrakások és árkok csapdáit.

A másik sereg, az építők seregének kapitányától , Zsiga Lászlótól, a városgazdálkodási üzem főépítésvezetőjétől azt tudtam meg, hogy ők is teljes erővel igyekeznek a várat uralni, azaz a rekonstrukció egy lépcsőjét befejezni. Ez tulajdonképpen a leghálátlanabb és leglátványosabb munkák közé tartozik, hisz ez alatt a teljes burkolatcserét érthetjük, az északi kilátótól egészen az Óváros térig. Zsiga László katonái is kemények küzdenek, mert a műemléki felügyelőség előírásai nagyon szigorúak, és azokat következetesen be is tartják.

Vödrökből öntik a keskeny hézagokba éjszakánként a forró bitument, hogy ne zavarják ezzel a nappali forgalmat. Zsiga László még azt is elmondta, nem csak a kirándulók, hanem ők, az építők is nagyon várják már az ostrom a végét, mely a tervek szerint ez év végéig tart. Nagyon szeretnék, ha újból béke honolna az ősi falak között.

A munkások keményen dolgoznak, szeretnék mielőbb befejezni - Fotó: Borbás János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!