Veszprém

2015.07.05. 07:04

Észtek kapták a közönségdíjat a Vivace kórusfesztiválon

Az észt testvérvárosból érkező Tartui Egyetem Kórusa kapta a közönségdíjat a Vivace nemzetközi kórusfesztivál szombat esti gálahangversenyén.

Balla Emőke

Ahogyan évekkel ezelőtt, úgy most is a gálahangverseny a Vivace kórusfesztivál csúcspontja. Itt lépnek fel a kórusok, mutatják be programjukat, majd állnak közösen színpadra, az egyesített fesztiválkórusba, éneklik el egy-egy nemzet dalát. Idén a korábbi évekhez képest kevesebb, négy vendég kar hozta el műsorát a Hangvillában szervezett találkozóra. Ahogyan C. Szalai Ágnes, a találkozó háziasszonya elmondta: "a kórusvilág gyorsan felejt". Több tucat jelentkező helyett most érdeklődők voltak, akik közül Erdélyi Ágnessel, Veszprém Város Vegyeskarának karnagyával, a fesztivál művészeti vezetőjével négyet választottak ki.

Elsőként az 1905-ben alakult Tartui Egyetem Kórusa lépett színpadra, Fehér éjszakák című programjával. A Küllike Joosing által vezényelt együttes az északi országra jellemző jelenségről, a fehér éjszakákról, estékről énekelt. Műsorukat egy vidám dallal kezdték és a Queen együttes ismert, Bohemien Rhapsody című slágerével zárták. A Siófoki Férfi Dalkör százharminckilenc éve alakult, a Lovrek Károly vezette kórus számos sikert ért el. A Csak férfiasan című műsorban legényes és huszárnótákat, bordalokat énekeltek. Elhangzott részlet a Carmina Burana-ból, de sikert aratott a Hegedűs a háztetőn című musical "To Life" című dala is. Erőteljesen, határozottan, jól szólt a kar, öröm volt hallgatni. A nyugat-ukrajnai Rivne-ből érkezett Hóvirág Gyermekkórus 1959 óta működik, az ifjú muzsikusok zeneiskola növendékei. A gyerekek tavaszvárásról, hóvirágról, két komáról és menyasszonyról szóló ukrán, hucul népdalokat énekeltek, de felcsendült Mozart Kis éji zene című műve és egy híres olasz ének, a Funiculí, Funiculá is. A lelkes karmester, Galina Riabokon nem volt rest és a hallgatókat is éneklésre biztatta, akik ebben partnerek voltak. Plovdivból  érkezett a bolgár Academic Mixed Chamber Choir, a Gaudeamus. A 2006-ben alakult együttes egyházi és világi műveket, ortodox muzsikát, kantátát, oratóriumot szólaltat meg. Gálaprogramjuk is főként egyházi zene volt - Hallgass meg, Uram, Ave verum corpus, Szabadság trilógia -, tisztán, szépen, elegánsan előadva. A kórust Vesela Geleva vezényelte és kísérte zongorán.

Műsor után szavazott a közönség, úgy, ahogyan korábban: egy-egy színes ládába dobva a kedvenc kórusra adott voksot. A hallgatók el tudták dönteni, ki tetszett nekik a legjobban, melyik kórus érintette meg legjobban a szívüket, azonban volt, aki négy részre tépte a szavazólapot, hiszen minden kórus másért jó. Nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy itt vagytok és mindannyiótokat szívünkbe zártunk, fogalmazott C. Szalai Ágnes. Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya és Bélafi László elnök mindegyik kórusvezetőnek megköszönte a részvételt, majd átadták a közönségdíjat a tartui együttesnek. Az egyesített Fesztiválkórusban minden nemzet egy-egy vidám, örömteli dalát együtt énekelték a résztvevők, ezzel is példázva, hogy a zene egyesít. A siófokiak az Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt című dalt hozták és tanították meg a kórusoknak, ami kifejezte a fesztivál érzését: Jó helyen voltunk ott.

A gálaprogram végén a Swing-swing együttes adott műsort a Hangvilla kávézójában.

A fesztivál zárásaként a határon túli résztvevők ma délelőtt veszprémi templomokban lépnek fel, adnak rövid koncertet: az ukránok a kilenc órakor kezdődő mise után a Regina Mundi templomban, a bolgárok az evangélikus templomban a tíz órakor kezdődő istentisztelet után, az észtek a Szent Mihály bazilikában, a fél tizenegykor kezdődő mise után.

Bízzunk benne, hogy az újjáélesztett programnak lesz folytatása és a nemzetközi kórusok, kiváló együttesek ismét visszatalálnak Veszprémbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!