Veszprém

2015.09.05. 12:58

Erősödő testvérvárosi kapcsolatok Veszprém és Passau között

Veszprém - Nagy öröm számunkra, hogy együtt ünnepelhetjük a Veszprém és Passau közötti testvérvárosi szerződés megkötésének jubileumi évfordulóját – fogalmazott Porga Gyula polgármester a veszprémi Városházán.

Szám Dorottya

Testvérvárosi szerződést megerősítő jubileumi záradékot írt alá Porga Gyula veszprémi polgármester és Urban Mangold passaui alpolgármester pénteken a veszprémi Városházán.

Porga Gyula ünnepi beszédében elmondta, hogy Passau és Veszprém immár 15 esztendeje ápol testvérvárosi kapcsolatokat, melyeket az élet számos területére sikerült kiterjeszteni.

- Tizenöt esztendő elteltével passaui barátainkkal egyetértésben úgy határoztunk, hogy testvérvárosi kapcsolatunkat ünnepélyesen megerősítjük. Nagy múltú, történelmi városaink együttműködése azonban nem csak 15 éve kezdődött, ezer esztendős múltra tekint vissza. Boldog Gizella királyné személye és a kereszténység felvételében, valamint magyarországi megerősítésében közreműködő passaui szerzetesek olyan köteléket jelentenek városaink között, mely csak erősödött az elmúlt évszázadok, különösen az utóbbi évek során.


Urban Mangold passaui alpolgármester és Porga Gyula veszprémi polgármester a testvérvárosi szerződést megerősítő jubileumi záradékot írt alá a másfél évtizedes évfordulón
Fotó: Balogh Ákos

Urban Mangold a két nemzet történelmi kapcsolatairól beszélt.

- Az immáron 15 éve Passau és Veszprém között megkötött testvérvárosi kapcsolat számos közös történelmi szállal rendelkezik, különösen a hagyományos egyházi kapcsolatok terén. A passaui érsekség egykor egészen a magyar határig elért, és így jelentős szerepet töltött be Magyarország keresztény hitre térítésében. Boldog Gizella férje halálát követően 1045-ben elhagyta Magyarországot, és a passaui apácakolostorba költözött, ahol zárdafőnöknő lett. Ebben a kolostorban található a királyi sírja, mely ma is magyarok kedvelt zarándokhelye – fogalmazott az alpolgármester, aki szívélyes köszönetét fejezte ki az együttműködésért. Reményét fejezte ki, hogy a barátság olyan sokáig megmarad, mint a két város szépsége.

A rendezvényen közreműködtek a Hriszto Botev iskola diákjai és Nagy Csaba lantművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!