Veszprém

2016.10.15. 09:07

Emlékmenet Radnóti Miklós tiszteletére

Több száz diák sétált Veszprémből Szentkirályszabadjára, hogy a tragikus sorsú költőre emlékezzen.

Marton Attila

Radnóti Miklóst és munkaszolgálatos társait a szerbiai Bor településről indították útnak 1944 szeptemberében, a menet tagjai egy hónappal később jártak Szentkirályszabadján.

Az emléksétán a hagyományokhoz híven a helyi általános iskola diákjai mellett több száz veszprémi középiskolás vett részt. A helyi emlékműnél tartott megemlékezésen Gyarmati Katalin polgármester felidézte, az emlékmenetet 1964-ben rendezték meg először, 2009-ben pedig keresztet állítottak a településen áthaladó, tragikus sorsú munkaszolgálatosok emlékére.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszédében párhuzamot vont Balassi Bálint, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós tragikus sorsa között, megjegyezve, azzal, hogy Radnóti a településen másolta át a bori noteszbe utolsó versét, a negyedik Razglednicát, Szentkirályszabadja kultikus hellyé vált. A megemlékezésen közreműködtek Brasch Renáta és Réti Gergely, a Lovassy László Gimnázium diákjai. A rendezvény végén koszorút helyeztek el a diktatúrák áldozatainak emelt emlékhelynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!