Veszprém

2015.05.28. 11:53

Egy lépéssel közelebb a város a gyermekkórház fejlesztéséhez

Veszprém – Megpályázza a város a Finnugor Népek Kulturális Fővárosa címet, a VEDAC-cal pedig meghosszabbította együttműködési megállapodását az önkormányzat, döntött csütörtöki ülésén a közgyűlés.

Marton Attila

Együttműködési megállapodást kötött a város és az egykori gyermekkórházat hasznosítani kívánó Heim Pál Alapítvány. A megállapodás szerint a város bérbe adná majd az alapítványnak az épületet, a felújítás költségeinek nagyobb része az alapítványt terhelné.

A szervezet a Mesekórház nevű projektben krónikus egészségi problémával küzdő gyermekek számára a megelőzést, kezelést, utógondozást, mentálhigiénés gondozást, élmény – és pszichoterápiát is magába foglaló ellátást kíván biztosítani. Az ülésen megjelent és válaszolt a képviselők kérdéseire Heim Pál, az alapítvány stratégiai igazgatója is. Elmondta, mintegy hatmilliárd forint értékű beruházást terveznek, és elsősorban magánellátásra szakosodnának, az intézményben azonban szeretnének lehetőséget biztosítani alapellátási tevékenység végzésére is.

Megpályázza a város a Finnugor Népek Kulturális Fővárosa 2016 címet. A három, döntőbe kerülő pályázatról június végéig döntenek, a győztest az észtországi Tartuban választják ki július végén.

Interpellációt nyújtott be Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakció vezetője az Ipari Szakközépiskola mögött található sportpályákkal kapcsolatban. Porga Gyula polgármester (FIDESZ-KDNP) válaszában elmondta, a társasági adó nyújtotta lehetőségeket kihasználva létesítenének sportcsarnokot a Kádár utcában. Délelőttönként az iskola diákjai, délután az építtető egyesület használná a létesítményt.

A napirend előtti vitában szóba került a Március 15. utcai klubkönyvtár jövője is. Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) kérdésére Porga Gyula közölte, egy évig biztosan nem változik a mostani funkció, a napokban átadott Agóra miatt azonban felülvizsgálják a közművelődési intézményrendszert. Hozzátette, a mostani könyvtárat szeretnék közfunkcióban megtartani, de nem könyvtárként.

Négy évvel, 2020. december végéig meghosszabbította az önkormányzat a VEDAC-cal kötött együttműködési megállapodását, az éves támogatást pedig 20 millió forintról 25-re emelte.

Módosította a közgyűlés a korábban elfogadott Integrált Területi Programot, ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium változtatott az egyes intézkedési területekre jutó forrásokon. Veszprém továbbra is 11,54 milliárd forint keretösszegre pályázhat a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában.

Kilencvenmillió forintért értékesíti a város az Ádám Iván utca 1. szám alatti épületet, a jelenleg ott működő három háziorvosi praxis a Völgyikút utcai idősek otthona épületében kaphat helyet annak bővítése után.

A város kezdeményezi, hogy ingyenesen az önkormányzathoz kerüljenek a gyulafirátóti Posta út, valamint a kádártai Győri és Vasút utcák állami tulajdonban lévő szakaszai.

A közgyűlés döntése szerint a Pápai utat a Veszprémvölgyi utcával összekötő utat a Völgyhíd építésének kezdeményezőjéről, a veszprémi út-, vasút-, hídépítő mérnökről Próder Ferenc utcának nevezik el. Az egyedi azonosíthatóság érdekében a „Veszprémi" jelzővel látják el a városban működő hat körzeti óvoda nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!