Veszprém

2015.06.28. 11:14

Egy eltűnt tinédzser nyomában - Kisfilmet forgattak a gyermekeltűnésekről

A gyermekek eltűnésének problémájára szeretné felhívni a figyelmet az a zenés kisfilm, amelyet a hétvégén forgatott Veszprémben a rendőrség, a polgárőrség és több kutató egyesület bevonásával az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány.

Szabó Péter Dániel

A veszprémi Németh Dániel, művésznevén DD Kobe által rendezett kisfilm egy tinédzser eltűnését, keresését és megtalálását mutatja be. A szülőket Papp Lívia és Molnár Ervin, a Pannon Várszínház színészei alakítják, míg az eltűnt fiatal szerepében Potyó Dominikát láthatjuk majd.

– Egy veszprémi lakásban vettük fel az otthoni jeleneteket, majd a Cholnoky iskolánál is forgattunk. A nap a körgyűrű melletti erdős területen zárult, ahol a résztvevő szervezetek együtt keresték, s találták meg az eltűnt kislányt. Az önkéntes statiszták mellett a rendőrség, a polgárőrség, az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület és a Klausmann Viktor vezette Kékes Kutató-Mentő Alapítvány is szerepel majd a a kisfilmben, amelyet a terveink szerint július 5-én mutatunk be. A legnagyobb internetes videómegosztó portálon rögtön elérhető lesz, de bízunk benne, hogy minél több televíziós csatorna is műsorára tűzi majd a klipet – mondta el kérdésünkre Sinka Vivien, az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány elnöke.

– Nem volt kérdés, hogy csatlakozunk a kezdeményezéshez, hiszen a kisfilm révén bepillantást nyújthatunk egy olyan szituációba, amelyet talán kevéssé ismernek az emberek. A videó bemutatja majd, hogy mennyi ember és szervezet összefogás és együttműködése szükséges egy eltűnt fiatal megtalálásához. Önkéntes alapon működő egyesületünk is rendszeresen részt vesz ilyen keresésekben – mondta el kérdésünkre Petik Rozália, az SOS Mentőkutyás Egyesület önkéntes koordinátora.

– A rendőrség számára alapvető fontosságú, hogy a gyermekeltűnésekre minél több fórumon felhívjuk a figyelmet, ezért örömmel fogadtuk az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány felkérését. Bízunk benne, hogy az érintett családok, fiatalok is ráébrednek a kampányfilm láttán az egymás közti kommunikáció fontosságára, így talán megelőzhetőek lesznek az olyan esetek, amelyek közül egyet itt is bemutatunk. Ha csak egy gyermekkel kevesebb tűnik el, ha egy fiatallal kevesebb válik áldozattá, akkor már megérte a befektetett munka – mondta el a helyszínen Pálmann László alezredes.

A veszprémi rendőrkapitány-helyettes a Napló kérdésére hozzátette, Veszprém megyében az országos átlagnál alacsonyabb a gyermekeltűnések száma, ám ettől függetlenül fontos foglalkozni a témával.

A zenés kisfilm betétdalát az alapítvány pályázatán nyertes Körmendi Anita mellett Terecskei Rita énekli. A Zanzibár együttes énekesnője – aki a videoklipben is szerepelni fog – lapunknak elmondta, egy népszerű zenekar énekesnőjeként kötelességének érezte, hogy egy társadalmi szempontból fontos ügy mellé odaálljon.

– Az ismertségünk révén talán még több fiatalhoz, s még több szülőhöz eljuthat az üzenet. Talán az a legfontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet: a családon belül, illetve a baráti körben figyeljünk egymásra, hallgassuk meg a másik problémáját – hangsúlyozta az énekesnő, akiről gyermekként azt hitték egyszer, hogy eltűnt. – Ma is jól emlékszem az esetre. A nagymamám varrt, én pedig bebújtam az ágya alá, ahol elaludtam. Mire felébredtem az egész család engem keresett a környéken, nagyon megijedtek, hogy valami bajom történt – tette hozzá Terecskei Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!