Veszprém

2016.05.27. 13:06

Egészségház és óvoda - Pályázatokat nyújt be az önkormányzat

Veszprém – Egészségház, Egry úti óvoda és demensfoglalkoztató központ – ezek kialakítására, építésére, uniós forrásokra pályázik a veszprémi önkormányzat. Helyi akciócsoport alakult városi fejlesztések tervezésére.

Balla Emőke

A családok egészségét, jólétét, helyzetének javítását célozzák meg az önkormányzat jövőbeli fejlesztései. Egészségház épül a Kabay János utcában, a 128 millió forint értékű beruházás az egészségügyi alapellátás feltételrendszerének minőségi megújítását szolgálja. Brányi Mária alpolgármester  úgy fogalmazott, a fejlesztés kiemelten fontos a város életminősége szempontjából, hiszen az a cél, hogy egészséges emberek lakják Veszprémet.

Hamarosan új óvoda épül a jelenlegi Egry úti óvoda helyett
Fotó: Balogh Ákos

Új óvoda épül a jelenlegi Egry úti óvoda helyén. A tavaly átadott Ringató óvoda szolgál mintául, ennek alapján a városban további óvodák építését, fejlesztését tervezik. Az alpolgármester hangsúlyozta, ahhoz, hogy a gyerekek kiegyensúlyozott felnőttek legyenek, kisgyerekként korszerű, kulturált épületekben, jól felszerelt intézményekben kell felnőniük. A  11 csoport befogadására alkalmas Egry úti óvoda építésére 500 millió forintot terveznek, a jelenlegi intézményből várhatóan jövő év júniusban költöznek ki a csoportok. A polgármesteri hivatal munkatársai ősztől kezdik az egyeztetéseket a csoportok átmeneti elhelyezéséről, lehetőségként több veszprémi helyszín, illetve a gyulafirátóti Kastélykert óvoda is felmerült. Az önkormányzat pályázatot nyújt be idős emberek demens foglalkoztató központjának létesítésére, melyet a Bagolyvári utcai idősek otthonának földszintjén alakítanának ki 52,3 millió forintért. Az idős emberek támogatása és segítsége éppen olyan fontos a város számára, mint a gyerekek helyzetének javítása.

A városban helyi akciócsoport alakult. Az Európai Unió két forrásból biztosít lehetőséget infrastrukturális és egyéb fejlesztésekre, összesen 1,5 milliárd forint értékben lehet majd pályázni. A 24 tagú, Élhető város nevű közösségben 7 az üzleti, gazdasági, 9 a közösségi, 8 a civil szférát képviseli. Brányi Mária emlékeztetett arra, Veszprém mindig sikeres volt, amikor konzorciumi partnerekkel pályázott közösen, akár a belváros megújítását, a Smaragdváros vagy az Agóra projektet említjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!