Veszprém

2015.06.26. 21:44

Diploma a kézben - Szükség van tanárokra, mérnökökre

A pedagógusi, a tanári és kutatói pálya társadalmi hasznosságát nem lehet túlbecsülni – mondta Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar (MFTK) diploma-átadó ünnepségén.

Szám Dorottya

– Míg a közgazdász- és az informatikusdiplomával rendelkezők könnyen megpályázhatnak egy-egy állást, addig bölcsészként a hagyományos tanári és kutatói területeken kívül a sikerhez vezető utat mindenkinek magának kell kijárnia. Egy tanulmányt idéz-ve a humán tudományok olyan emberi képességek és kompetenciák kibontakoztatásához járulnak hozzá, amelyek nagyobb esélyt adnak az egyénnek és a közösségnek a válságban jelentkező kihívások megoldására. Nagy szüksége van az országnak jó bölcsészekre, tanárokra, társadalomtudósokra.

Kovács Zoltántól, az egyetem gazdaságtudományi karának megbízott dékánjától Figeczki Dóra, a gazdaságtudományi kar emberi erőforrások szakos hallgatója veszi át diplomáját (Fotó: Balogh Ákos)

Ezek a készségek az adaptációs képesség, a kreativitás, a fantázia, a döntési képesség, a független kritikai gondolkodás és az együttérzés képessége – fogalmazott Horváth Géza, az MFTK dékánja.

A karon összesen 274 hallgató végzett, közülük 32-en kitüntetéses oklevelet kaptak kilenc alapszakon, nyolc mesterszakon, öt egyetemi osztatlanon és három szakirányú továbbképzési szakon.

Közel kétszázötvenen vették át diplomájukat a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán, szülők és hozzátartozók előtt (Fotó: Balogh Ákos)

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán 315-en végeztek. A péntek délutáni diplomaátadón 248 hallgató vehette át oklevelét: tizenegyen a felsőoktatási szakképzésen, 157-en alapszakon, 55-en mesterszakon végeztek, a többiek szakirányú továbbképzéseken, illetve kifutó szakokon. Az ünnepségen Bába-Szabó Magda, a Generali Biztosító Zrt. hr-, marketing- és kommunikációs igazgatója, valamint Kovács Zoltán, a gazdaságtudományi kar megbízott dékánja is a generációváltásról beszélt. Az igazgató azt mondta, a munkaerőpiac várja a fiatalokat, szükség van rájuk, de legyenek nyitottak befogadni az előző generációk által felhalmozott tudást, tapasztalatot. A dékán is a nyitottságot hangsúlyozta; mindig késznek kell lennünk a változásra. A generációváltást a fiatalok is átélhetik, hiszen végzősökből hamarosan kezdők lesznek, munkavállalóként most kezdik a pályát.

Az ünnepségen díjakat adtak át. Pro Universitate Pannonica nagyezüst emlékérmet kapott Alan Clarke, a gazdálkodási intézet egyetemi docense, Pannonia Award-díjat Mary-Kathrine Fresacher, a menedzsment intézet vendégoktatója. A Pannon Egyetem Díszpolgára címmel tüntették ki Blazsek István címzetes egyetemi docenst, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!