Veszprém

2015.10.27. 18:44

Családtörténeti kutatás

Veszprém – Családtörténeti kutatók országos szakmai konferenciájának adott otthont a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára.

Jákói Bernadett

A zsúfolásig megtelt teremben a szakmai résztvevőkön kívül az érdeklődő, amatőr kutatók is kíváncsiak voltak a közgyűjteményi adathálózatban rögzített és kutatható anyakönyvek adatvédelmi változásaira, a kutathatóság lehetőségeire, a forrásanyagok bázisaira.

Sokan voltak kíváncsiak a konferenciára a veszprémi levéltárban. Többségében az idősebbek foglalkoznak ezzel a témával
Fotó: Jákói Bernadett

Napjainkban a kutatók által is egyre népszerűbb témára sokan voltak kíváncsiak, többségében azok az idősebb korú magánszemélyek is, akik felmenőik gyökerét, történetét a közgyűjtemény adat- és iratbázisainak segítségével kívánják feltárni. Boross István házigazda, megbízott igazgató és Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntője után Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az anyakönyvek kutathatóságának védelméről, felhasználásáról indította nyitó előadását. Levéltári szakemberek, többek között a vendéglátó helyi levéltár veszprémi munkatársai, Karika Tímea segédlevéltáros a Családok és háborúk témát átfogó hadigondozás alapiratairól, Szűts István Gergely a mai digitális, internetes kutatás és nyomozás új lehetőségeiről prezentált a szakmai műhelymunkán.

Helyi levéltárosok tartalmas bemutatójukkal színesítették a konferencia tematikáját. A rendezvény közönségtalálkozóval zárult.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!