Veszprém

2017.02.22. 19:10

A közösséget szolgálja a megújult könyvtár

Veszprém - Minden harmadik beiratkozott olvasó gyermek a Cholnoky-városrészben több mint két évtizede alapított könyvtárban.

Marton Attila

A jelenleg Cholnoky-lakótelepi Könyvtár néven működő intézmény 1995-ben nyílt meg, állományát kezdetben a Szakszervezetek Megyei Könyvtára és a volt Gyermekek Háza könyvtárának kötetei adták.

Az intézmény évek óta az Eötvös Károly Megyei Könyvtár fiókkönyvtáraként működik, jelenleg valamivel több mint hatezer kötet áll az olvasók rendelkezésére, mondta érdeklődésünkre Pálmann Judit, a megyei könyvtár igazgatója. A fiókkönyvtár 2015-ben átalakításon esett át, azóta kisebb alapterületen, de a korábbinál otthonosabb és komfortosabb körülmények között várja az olvasókat. A jelenleg két helyiségből álló, mintegy száz négyzetméteres térben két éve önálló gyermekkönyvtári részleg kapott helyet, hívja fel a figyelmet az igazgató. A beiratkozottak száma 350 körül mozog, az olvasók tavaly fejenként átlagosan 12-13 könyvet kölcsönöztek.

A lakótelepi fiókkönyvtárba beiratkozott olvasók száma 350. A képen Gueth Zsófia könyvtáros
Fotó: Penovác Károly

Érdekesség, hogy az olvasók egyharmada gyermek, ami nem véletlen, a könyvtár ugyanis számos gyermekprogramot szervez, és kiváló kapcsolatot ápol a városrészben működő oktatási intézményekkel, például a Rózsa úti vagy a Cholnoky Jenő iskolával. Az országos könyvtári napok tavalyi programjai között papírszínházat, valamint drámapedagógiai és kézműves foglalkozásokat rendeztek az intézményben, több alkalommal tartottak író-olvasó találkozót az elmúlt években, nyaranta mesetábort szerveznek az alsó tagozatos diákoknak.

A fiókkönyvtár városrészben betöltött fontos szerepét jelzi, hogy nyitott a civil szervezetekkel való együttműködésre. A helyi, nemrégiben újraalakult baba-mama egyesület a könyvtárban tartja foglalkozásait, valamint az intézmény tavaly bűnmegelőzési információs pontként is működött, amelynek részeként hetente egyszer bűnmegelőzési tanácsokkal látták el a szakemberek az érdeklődőket, jegyzi meg Pálmann Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!