Veszprém

2015.05.25. 13:52

Cholnoky Jenő neve kötelez

Veszprém - A veszprémi születésű tudós, geográfus életművét ma az Iskola tartalmas ökoprogramjai, illetve a külön tanteremben kialakított, a geográfus-professzor tudományos munkáit bemutató kiállítás őrzi.

Jákói Bernadett

A megyeszékhely 1980-as évek elején kiépült lakótelepén létesült zöld iskola, mint az egykori II. sz. Általános Iskola jogutódja, 1988-ban vette fel Cholnoky Jenő nevét.

- Iskolánk névadója kötelez bennünket a név és a szellemiség örökségének ápolására - kezdte a bemutatást Górné Fazekas Ágnes, igazgató. A veszprémi születésű tudós, geográfus életművét ma az Iskola tartalmas ÖKO programjai, illetve az iskolában külön tanteremben kialakított, a geográfus tudományos munkáit bemutató kiállítás őrzi.

Górné Fazekas Ágnes igazgató a Cholnoky-emlékszobában
Fotó: Jákói Bernadett

2011-ben pályáztak először az ökoiskola címre, másodszor is a cím birtokosai lehettek. Szeretnék az Örökös ökoiskola címet is megpályázni. Lakótelepi iskola lévén fő cél, hogy a figyelmet a fenntartható fejlődésre fókuszálják, ami alapfeltevés is egyben, miszerint a lakótelepen felnövekvő gyerekek is vállaljanak felelősséget a környezetükért. Aktív szemléletet követve gazdag és hasznos közösségi programokat nyújtanak a diákoknak, családoknak, a lakótelep közönségének is. Az osztálytermek zöldítésétől a gyógynövénykert kialakításáig és a faültetésig minden akcióban, kezdeményező mozgalomban részt vesz az iskola lelkes diáksága és nevelőközössége.

A Hozz egy virághagymát kezdeményezéssel minden tanévkezdéskor közösen ültetnek, a hagymákból virággá fejlődést folyamatosan végigkísérve évzáróra egy színes virágos kerttel büszkélkedhetnek.

A nagy területű udvar, nemcsak az iskola diákjainak, hanem a lakótelep közönségének, civil szervezeteknek is helyszínül szolgál. Az iskolai munkatervben példásan kidolgozott programelemek hűen tükrözik a fenntarthatóságra és környezettudatosságra való nevelés fontosságát. Sajátos rendezvényük a Diák Öko-Egészségnap amelyet minden évben hagyományosan megtartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!