Veszprém

2016.07.18. 15:25

Bontják a nyomdát - Eltűnik a nagy múltú vállalat épülete

Veszprém - Aki arra jár vagy ott lakik, az látja, hogy valami készül a régi nyomda épületénél. Egyelőre még csak rombolnak, de nemsokára egy többlakásos társasház veszi át a rom helyét.

Piltman-Horváth Barbara

Az Őrház utcai volt Pannon Nyomda nagy múltra tekint vissza, 1952-ben három veszprémi és több megyénkbeli nyomda összevonásával alakult. A vállalat feladata a megye nyomdai igényeinek szinte teljes körű kielégítése volt, ami azt jelentette, hogy
a termékválaszték a névjegytől az ügyviteli nyomtatványokon, könyveken keresztül a megyei napilap előállításáig terjedt. Ott készült évtizedekig a megye napilapja, a Napló is. A nyomda 1977-ben költözött az Őrház utcába, akkor még a város szélére. Az 1991-es privatizációval korlátolt felelősségű társasággá, majd 1992-ben részvénytársasággá alakult. Sokáig a veszprémi gazdasági élet része volt, de 2008-tól veszteségesen működött, a létszámot gyorsan leépítették. Az egykor száz embernek munkát adó létesítményben a 2012-es tulajdonosváltás után csupán hat fő dolgozott, egy évvel később pedig már kiürült, mára pedig ennyi sem maradt belőle.

A nyomda 1977-ben költözött az Őrház utcába, ott készült a Napló is. Bontás után lakások épülnek Fotó: Penovác Károly

Az épületet körülbelül egy hónapja kezdték el lebontani, a Munkácsy utca felőli kerítésen pedig egy tábla hirdeti látványtervvel a területen készülő lakásokat. Az áruk igencsak borsos, de az építtető cég ügyvezető igazgatója fogalmazásában, a középkategória felső szintjén lévő otthont és pluszszolgáltatásokat kapnak.

- A társasház 44 lakásos lesz, úgy kialakítva, hogy minden lakóegységhez tartozzon terasz. A tetőn két penthouse-t alakítottunk ki, hatalmas területtel, nagy terasszal - mondta megkeresésünkre Barna Tibor ügyvezető. Az, hogy mekkora fizetőképes kereslet lesz majd a lakásokra, egyelőre talány, az árak is változhatnak még, így egyelőre csak előszerződést kötnek az érdeklődőkkel, akiket nem sikerül lebeszélni a várakozásról. Bár a társasház egyelőre inkább hasonlít egy zárt kolóniához, az ügyvezető tájékoztatása szerint nem is véletlen, a biztonság érdekében körbe lesz kerítve, és rengeteg biztonsági kamerát is felszerelnek. A hatalmas lakrészeket nagyjából ugyanúgy rendezik majd be, később a kivitelezésnél a vevő változtathat.

Az építkezés bosszúságait 2017 szeptemberéig kell elviselniük a környéken lakóknak. A zajjal, porral járó munkákat igyekeznek hamar elvégezni, azért így is kapunk olvasói jelzéseket, hogy zavaró a tevékenység. A bontást nemsokára befejezik, majd az építkezésnek állnak neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!