Veszprém

2015.10.04. 12:17

Böjte atya: a legliberálisabb ember se fogja nyitva hagyni az ajtaját a migránsoknak

Egy, közös Európai Akadémia létrehozását javasolja a kormányoknak Böjte Csaba szerzetes a migráció kezelésére.

Böjte Csaba ferences-rendi szerzetes, akinek alapítványa több ezer éhező árvát karolt fel a szeretlekmagyarorszag.hu kérdésére így indokolta, miért javasolta az akadémia létrehozását:

- Magyarországon is, Erdélyben is a házaknak általában van, ajtajuk, kapujuk, sokukat kerítés veszi körül, ha valaki be szeretne jönni, akkor kopog vagy csenget. A legliberálisabb ember se fogja lebontani a kapuját vagy nyitva hagyni az ajtaját. Tessék kopogtatni! Ha a közutakra nem engedünk senkit hajtási engedély, képzés nélkül akkor egy országon belül is azt lehet befogadni, aki el tud igazodni, beszéli a nyelvet. Az 1956-os menekültek is megtanulták annak az országnak a nyelvét, ahová kerültek. Ma azt látom, hogy idegeskedés, kapkodás van. Pedig nyugodt szívvel át lehet gondolni ezeket a dolgokat.

Böjte Csaba hozzátette: sok kihasználatlan épület van Magyarországon is, de biztosan minden más országban is. Fel kel újítani őket, és befogadni a menekülteket, akik dolgozhatnának, de legfőképpen tanulhatnának. Lehetőséget kapnának arra, hogy a befogadó ország nyelvét, szokásait elsajátítsák. Aki itt akar letelepedni, annak ezt a lehetőséget meg kell adni. Mindannyiunkat Isten teremtett, és én úgy gondolom, mindannyiunkba mindent belerakott. Az emberi méltóságot, amelynek a tiszteletét elvárjuk a magunk számára, mi is meg kell, hogy adjuk másoknak. Jézus Krisztus Karácsonykor nagy bizalommal jött közénk, az ő útjára kell nekünk is lépni. Nézze, ha én az utcagyereket befogadom, akkor nem azt gondolom, hogy ő utcagyerek. Ne az ő korábbi kaotikus világa költözzön be hozzánk. Megfürdetem, szép ruhát adok rá, és hagyom, hadd aludja ki magát. Másnap már úgy bánunk vele, akár a többiekkel, és ő is rájön arra, hogy ez neki jó, rövidesen már könyvet is lehet a kezébe adni, lapozgatni fogja.

A migráns probléma megoldást abban látja, hogy az ő országaikban ne legyen háború.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!