Veszprém

2015.04.23. 17:17

Bemutatták Gelencsér András Füstbe ment bolygó című könyvét

Sohasem éri el azt a fejlettségi szintet a tudomány, hogy az olyan nagy rendszerek működését, mint amilyen az éghajlat, megbízhatóan hosszú távon előre tudjuk jelezni – hangzott el Gelencsér András Füstbe ment bolygó című könyvének bemutatóján, a Pannon Egyetemen.

Szám Dorottya

A Föld Napja alkalmából rendezett eseményen Garaczi Imre és Papp Imre méltatta a szerző ismeretterjesztő célzattal készült munkáját.

- Nagy öröm számomra, hogy bemutathatom Gelencsér András könyvét, amely elsősorban a levegőkémiához kötődik, de rendkívül sok társadalmi, szociológiai, politikai vonatkozása van. Láthatjuk, hogy különböző politikai események, folyamatok szinte mindegyike mögött találhatunk valamilyen, a klímaváltozással kapcsolatos kérdést – fogalmazott Garaczi Imre egyetemi docens.

- Kétségtelenül igaz, hogy az ember-természet viszony megromlott az elmúlt száz év során, számos környezeti konfliktus alakult ki. Az éghajlatváltozásról sokat beszélünk, ám a megnyilatkozások nagy része fél- és áltudományos, mintha eljött volna az ideje az akciós áru prófétáknak és a rövid szavatossági idejű kinyilatkoztatásoknak. Éppen ezért nagy öröm, hogy kezünkben tarthatunk egy olyan könyvet, amely kellő szakmai megalapozottsággal nyúl a témához – mondta Papp Sándor egyetemi tanár.

Gelencsér Andrástól megtudtuk, hogy a könyv története közel egy évtizedes múltra nyúlik vissza, a munkában sokat köszönhet Mészáros Endre akadémikusnak, aki lektorként működött közre a könyv elkészítésében.

- A Levegőkémiai Kutatócsoportunk számos szakmai eredményt ért el, azonban sokszor azt tapasztaltam, hogy az éghajlatváltozást a média nem képviseli megfelelőképpen. Sok félinformáció, áltudományos megállapítás kering a közbeszédben. Úgy érzem, hogy a tudomány képviselőinek kötelessége ebben segíteni – fogalmazott a szerző.

Hozzátette, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meg tudjuk mondani, a „kísérletnek”, amelyet az emberiség a Földdel végez, milyen hosszú távú következményei lesznek. Az ismereteink végesek és korlátosak, az éghajlat pedig egy összetett és kaotikus rendszer, ahol épp olyan indokolatlan jóslatokba bocsátkozni, mint ahogyan az időjárást is problémás hosszú távon előrejelezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!