Veszprém

2017.02.24. 19:10

Bakancsos természetjárók kurzusa indult

Elindult a bronzjelvényes túravezetői tanfolyam a megyeszékhelyen a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség (VMTSZ) szervezésében.

Jákói Bernadett

A régió különböző pontjairól olyan természetjárók érkeztek, akik a saját egyesületükben szeretnének túrát vezetni, segíteni a kirándulóknak a terepen való eligazodásban. A tanfolyamra nemcsak szervezett turistaegyesületekből érdeklődtek aktív túrázók, hanem a határterületekről is. Így önkormányzatoktól, természetvédelmi egyesületekből, TDM-szervezetektől, mindazok, akik a bakancsos természetjárás keretében a turistautakkal, a túráztatással foglalkoznak, és tudásukat szeretnék kibővíteni a tanfolyamon szerzett ismeretekkel. Kiemelendő Badacsonytördemic-Lábdihegy érdeklődése, ahonnan az ökoturisztikai központ négy munkatársa is részt vesz a kurzuson, ők mindannyian a Balaton-felvidéki turisztikai értékek bemutatásával, népszerűsítésével foglalkoznak. Ki-emelten fontosnak tartják a tanfolyamon való megjelenést. Emellett a nemzeti parkok struktúrájában a földtani értékek bemutatásával foglalkozó geotúra-vezetők is csatlakoztak a tanfolyamhoz.

A gyalogos túravezető-képzés a Magyar Természetjáró Szövetség tematikája alapján zajlik, arra jogosít fel, hogy a leendő túravezetők közösségeiket önkéntes munkában irányítsák.

Több évtizedes múltra tekint vissza a tanfolyam

- A több évtizedre visszatekintő tanfolyam történetében magam is 1974 óta szervezek túravezetői tanfolyamokat, továbbképzéseket, elsősorban Ajkán, de most már 10 éve a VMTSZ berkein keresztül is Veszprémben. Az elméleti foglalkozásokat és a gyakorlótúrákat is magában foglaló tematika második éve megyei szintre szerveződve zajlik. Veszprém megye különböző turisztikai tájegységeinek turistaházaiba költözünk ki, és az ottani tájjal megismerkedve szerzik meg elméleti és gyakorlati tapasztalataikat a tanfolyam hallgatói. A záróvizsgára nyár elején kerül sor, remélhetőleg valamennyi hallgató sikeres közreműködésével - tájékoztatta lapunkat Mag Éva tanfolyamszervező, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!