Veszprém

2016.07.26. 11:24

Bakancsos szálláshelyekről értekeztek

A Verga Zrt. meghívására várpalotai Zöld Tanodában találkoztak Veszprém és Fejér megyei bakancsos természetjárók, a Magyar Természetjáró Szövetség képviselői. A rendhagyó tanácskozáson a turisták figyelmét a bakonyi szálláshelyek köré fókuszálták.

Jákói Bernadett

Az előadáson bemutatták a veszprémi erdőgazdaság által gondozott és fenntartott, többségében Veszprém és Fejér megye területén található turistaházakat, erdei iskolákat. A hajagi, az alsóperei, az ajkai, a várpalotai, valamint az Isztimér határában létesített szálláshelyek mellett felhívták a figyelmet Várpalota észak-nyugati határában található Fenyves-tó és környékére is, amely a természetjárók körében még felfedezettebb turista- és horgászparadicsommá válhat a jövőben. A közeli Bér-hegy szomszédságában, nagy látómezőt átfogó és panorámában gazdag kirándulóhelyet gyalogosan és , autóval is meg lehet közelítheti. A természetjárók programtervében legtöbbször a kétnapos gyalogos túrák a népszerűek, bár a nagycsaládos kirándulók kevésbé veszik igénybe a több napos szálláshelyeket, általában az egynapos kirándulásokat terveznek meg.  Thuróczy Lajos a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke több évtizedes tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal, amelyben kifejtette, hogy az elmúlt negyedszázad során a családi kirándulások szokásai is jelentősen megváltoztak, s arra is rávilágított, miért fontos turistaházakat, természetjáró létesítményeket a mai gazdasági viszonyok között is fenntartani. - 150 éves a szervezett természetjárás Magyarországon, a jövőben is igyekezünk megfelelő feltételek közepette tovább szervezni a természetjáró mozgalom jövőjét, ahogy elődeink tették az elmúlt évszázad nehézségei között. – hangzott el tiszteletbeli elnök hozzászólásában.

Onofer Attila a várpalotai Zöld Tanoda vezetője mutatta be az erdei iskola tevékenységét, a bakonyi szálláshelyek lehetőségeit

- Szükség van a közösségi összefogásra, a szálláshelyek biztosításával különböző korosztályok bevonására a teljesítménytúrákba. Mivel Veszprém megye kiemelt célterülete a túraszervezőknek, fontos, hogy a teljesítménytúrák hivatalosan legyenek megrendezve, a szálláshelyek bevonásával, és megfelelő turisztikai szolgáltatások ígénybevételével. – hangsúlyozta Mag Éva a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség elnöke. A rendezvényen a házigazdák képviseletében Szedlák Tibor, termelési vezérigazgató-helyettes és Onofer Attila iskolavezető, gondnok tájékoztatása után a két megye küldöttei osztották meg a tapasztalataikat. A házigazdák a vendégeket a városhatárban létesített, a jövőben szabadidős tó funkciót ellátó Fenyves horgásztóhoz kalauzolták, ahol közös, szabadtéri ebéd várta a szakmai csoportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!