Veszprém

2015.06.13. 14:10

Bagdy Emőke: Nem tudunk egyedül létezni

Veszprém - Ez az a téma, ami lehetetlen, hogy ne érdekeljen bennünket, elvégre a saját sorsunkról boldogságunkról van szó - hangzott el Bagdy Emőke Férfi sors, női sors, párkapcsolati harmónia című előadásán pénteken, a Hangvillában.

Szám Dorottya

Telt ház előtt tartott előadást Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, aki olyan kérdésekre kereste a választ, hogy milyen feladatai és szerepkörei vannak a nőnek és a férfinak a párkapcsolatban, mi az, amitől boldoggá válik egy kapcsolat.

- Karinthy Frigyest idézve, férfi és nő hogyan is érthetné meg egymást, hiszen mindegyik mást akar. A férfi a nőt, a nő a férfit. Ugyanakkor egymás nélkül nem tudunk igazán boldogok lenni. Mint nap és éjszaka, mint jin és jang, olyan módon egészítjük ki egymást. A két nem abszolút különbözősége ebben a tökéletes illeszkedésben válik teljessé. Ezt fejezi ki az androgünről szóló mítosz, hogy kezdetben volt a két nem hordozója, de az istenek elirigyelték a boldogságát. Kettéválasztották őket, ezért ma is szüntelen vágyakozással keresi a két fél egymást, mert csak az egyesülésben találhatják meg a tökélyt.

Fotó: Balogh Ákos

Az ember vele született tulajdonsága, hogy társas lény, nem tud egyedül létezni. Már édesanyánk szíve alatt is, mint pocaklakók, társhelyzetben vagyunk, teljes védelemben és szeretetben. Van valaki, aki gondunkat viseli. Ha megszületünk, ölel és dajkál. Megtanít minket szeretni, örülni és kötődni. Vagyis kezdetektől arra vagyunk szocializálva, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal. Nem jó egyedül lenni – tartja a Biblia is. A kapcsolat valójában folyamat. Két olyan nagyon különböző világ, két autonóm személy találkozik egymással, akik védelmezik az önállóságukat. A kapcsolat elején, mint mágnes a vasreszeléket, úgy vonzzuk egymást. Beleadunk önmagunkból egy sor dolgot a kapcsolatba csak azért, hogy létrejöhessen a nagy egység. Eközben az igazi feladat, hogy az illeszkedést úgy oldjuk meg, hogy ne csak a szerelem heve sodorjon össze. A vágyakozásnak legyen egy fennmaradó szintje, amiért úgy érezzük, hogy nem tudunk a másik nélkül élni - fogalmazott Bagdy Emőke, aki kiemelte az előadásában azt is, hogy káros, ha óvodás korban nem hangsúlyozzuk a nemi szerepeket és a gyerekek nemi hovatartozásának fontosságát. A biológiával ellentétes, és a pszichológia szempontjai ellen szól a gender ideológia, miszerint az ember semleges lénynek születik, akinek alapvető képessége, hogy maga határozza meg nemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!