Veszprém

2017.02.23. 18:40

Az orvos légi kalandjai

Vietnami és afganisztáni útjairól tartott előadást Toperczer István orvos alezredes, fotóművész, publicista, szerző a Városi Művelődési Központban a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének meghívására.

Balogh Ákos

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison repülőorvosként, valamint a honvéd- és katasztrófa-orvostan szakorvosaként dolgozó alezredes több mint tíz éve foglalkozik hivatásán túl a fotográfiával, újságírással és különböző úti beszámolók publikálásával. Elsőként vietnami utazásairól és az ott végzett gyűjtőmunkájáról számolt be, melyet az amerikai-vietnami háború légi harcainak megismerése és feltárása érdekében végzett, amiből végül több angol nyelvű kötetet is megjelentetett, elsőként feldolgozva a korszak és az ország repüléstörténetét.

Előadásának második részében Afganisztánban, a Magyar Honvédség orvosaként, misszióban kint töltött hó-napjairól mesélt Toperczer István, akit menetoszlopban ért ellenséges támadás, és több katona is neki köszönheti életét, akiket nemzetközi környezetben más nemzetek katonaorvosaival együtt mentettek meg a tábori kórházak műtőasztalain. Az alezredes, amerre csak jár, mindent megörökít, még a háború borzalmai közt is megtalálja az adott táj és kultúra szépségeit, mint mondja, célja az emberi kultúrák és a vallások bölcsőinek megismerése. Személyisége és munkássága együtt garantálta veszprémi telt házas előadásának sikerét, melyet a közönség végül hatalmas tapssal jutalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!