Veszprém

2015.05.04. 12:27

Átkeresztelték a megyeszékhely egyetemét

Veszprémi Vegyipari Egyetem ez év júliusától Veszprémi Egyetemként működik - írta a Napló 25 éve.

Balassa Gergő

Egyetemi tanácsülést tartottak tegnapelőtt Veszprémben. A Veszprémi Vegyipari Egyetem jövője szempontjából meghatározó jelentőségű bejelentés volt, hogy az intézmény ez év júliusától Veszprémi Egyetemként működik.

A dolog lényege, hogy ezentúl nem tisztán műszaki, vegyipari, hanem humán képzés is folyik. Ez év őszétől tehát a mérnöki tagozat tanári karral is bővül – írta 25 évvel ezelőtt a Napló. A tanácsülésen áttekintették a szilikátintézet tevékenységét, amelyről elismeréssel szóltak a résztvevők, miként a szilikátgépipari képzésről is. Ez utóbbit három éve kezdték meg, idén végeznek az első szilikátipari gépész üzemmérnökök. A tapasztalatok és igények alapján háromról ötévesre terjesztik ki a képzést.Szóba került az egyetem gazdálkodása. Idén a tavalyihoz hasonló, változatlan, mintegy kétszázmillió forintos költségvetéssel gazdálkodik az egyetem. Ez az összeg, sajnos, az infláció és egyéb okok miatt a múlt évihez képest egyharmaddal kevesebb használati értékkel bír. A hiányzó költségkeret fedezésére új forrásokat keresnek. Mivel már korábban is bevontak különböző külső támogatásokat és kutatási forrásokat, igencsak korlátozottak a lehetőségek. Ezért az egyetemi oktatás és kutatás alapellátásának biztosítása érdekében a minisztériumhoz fordulnak. Ugyancsak újdonság, hogy az idegen nyelv oktatására nyelvi intézetet alakítanak Veszprémben. Az idegen nyelv és egyéb, nem közvetlenül műszaki szakmák oktatásának fontosságát az is indokolja, hogy idén – miként más műszaki egyetemre – a tavalyinál kevesebben jelentkeztek. Közel kétszáz fiatal adta be pályázatát, ami a mind sokrétűbb oktatási kínálatot tekintve csekélynek tűnik. Feltétlenül indokolt tehát, hogy a Veszprémi Egyetem a jövőben is sokoldalúan keresse képzési lehetőségeinek bővítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!