Veszprém

2015.07.31. 18:47

Ápolják az emléküket - Világháborús sírokat gondoztak a német diákok

Veszprém - Megyeszékhelyünk német diákokat látott vendégül, akik hadisírokat tettek rendbe a Vámosi úti temetőben.

Szám Dorottya

Simon Gyula Mátyás alezredes, a vendégül látó zászlóalj parancsnoka lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a diákok Németország különböző városaiból érkeztek jelentkezés alapján. Többéves hagyománya van már, hogy magyar és német diákok együtt gondoznak második világháborús sírokat. A középiskolás diákok között van olyan, aki már sokadszorra érkezett Magyarországra, hogy családi vagy személyes indíttatásból társadalmi munkát végezzen.

Domenik Rath Eulenburgból érkezett. Ez az első alkalom, hogy részt vesz a táborban. Azért jelentkezett a társadalmi munkára, mert jó ötletnek találta, ha új élményeket szerez és hasznosan telik a nyári szünet. Dorothea Meyer és bátyja, Fritz-Leonard Meyer Hamelnből érkezett. Személyes érintettségük okán jelentkeztek a katonasírok rendbetételére, ugyanis a nagyszüleik rokonai Magyarországon estek el, itt temették el őket a bajnai német–magyar katonatemetőben. Úgy gondolták, hogy a nagyszüleiknek jólesne, ha ellátogatnának Magyarországra, és ápolnák az emléküket.

Dorothea Meyer és bátyja, Fritz-Leonard Meyer katonai sírokat gondozott a Vámosi úti temetőben (Fotó: Balogh Ákos)

A diákokat csütörtökön Brányi Mária alpolgármester köszöntötte a polgármesteri hivatalban. Örömét fejezte ki a veszprémi német– magyar katonai temető fenntartásában vállalt szerepükért.

– Meggyőződésünk szerint, aki a múltját nem ápolja, nem tud egészséges jövőt építeni – fogalmazott a veszprémi alpolgármester a fogadáson, majd közös történelmi vonatkozásainkra hívta fel a figyelmet.

– A kereszténység felvételével és az államalapítással is kapcsolódik Németország és Magyarország történelme. Államalapító keresztény királyunk felesége, Boldog Gizella bajor hercegnő volt, Passauban született. Ennek a több mint ezeréves kapcsolatnak a mai együttműködés is szép példája – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!